Ratni sukobi u Evropi: Cene rastu iz sata u sat

Nafta, ugalj, zlato i pšenica beleže neverovatno poskupljenje, a cene rastu iz sata u sat.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2022.

20:22

Ratni sukobi u Evropi: Cene rastu iz sata u sat
Foto: EPA-EFE/ SERGEY DOLZHENKO

Razlog tome jesu najnoviji ratni sukobi koji su u Evropi potpuno poremetili tržište.

Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta upozoravao, Kina već mesecima kupuje sve što može da nađe na tržištu.

Iako se iz dana u dan beleži skok cena u celom svetu, poslednje poskupljenje je definitivno najveće za poslednja 24 sata.

Cene nafte, uglja, zlata i pšenice doživele su pravu eksploziju:
  • Pšenica je juče koštala 291 dolar, jutros 321, a sada već košta 350 dolara
  • Nafta je jutros koštala 100 dolara dok sada košta 106 dolara po barelu
  • Ugalj je juče koštao 217 dolara, jutros 254, a sada 330 dolara po toni
  • Zlato košta 62.274 dolara/kg (skok od jutros 900 dolara)
  • Cena gasa ostala je nepromenjena u odnosu na jutros.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija nabavila dovoljne količine energenata i hrane.

On je rekao da su nabavljene količine pšenice i kukuruza dovoljne za narednih šest meseci i da je kupljeno 30.000 tona dodatnih količina brašna.

Dodao je da su obezbeđene i dovoljne količine pirinča, ulja, soli i dugotrajnog mleka, sardina, ali da se još uvek čeka potvrda za još 3.000 tona mleka u prahu.

Kada su u pitanju energenti, naglasio je da postoje ratne i mirnodopske rezerve pri Vojsci Srbije, zatim pri Ministarstvu energetike i u robnim rezervama.

"Problemi su sa cenama sirovina, sa cenama energenata i to su stvari koje ćemo uspeti u potpunosti da osiguramo za građane, da mogu da imaju stabilnost i sigurnost", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno dizela, benzina, mazuta, sirove nafte, mlaznog goriva i drugih rezervi za snabdevanje od 13 do 22 dana, u zavisnosti od energenta.

Podsetimo, Ministarstvo trgovine ponudilo je pšenicu i brašno iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama. Proizvođači brašna mogu se prijaviti za pšenicu iz robnih rezervi po ceni od 25,3 dinara sa PDV-om.

Proizvođači hleba po subvencionisanim cenama mogu kupiti brašno "T-500" iz robnih rezervi po ceni od 33 dinara za kilogram, a ta cena uključuje PDV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: