Vesti -

Poznati proizvođač kućnih aparata zatvara firmu – 650 ljudi ostaje bez posla

Švedski proizvođač kućnih aparata Electrolux odlučio je da ugasi proizvodnju u firmi u mađarskoj Njiređhazi početkom 2024. godine.

Izvor: Poslovni dnevnik , Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Profimedia/Scott Olson
Foto: Profimedia/Scott Olson

Tu odluku su doneli zbog očekivane slabije potražnje u razdoblju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa, prenosi biznisinfo.

Firma je najavila da će zbog gašenja proizvodnje u Mađarskoj u prvom tromjesečju knjižiti troškove restrukturiranja od oko 48,5 miliona evra.

Firma u Njiređhazi proizvodi frižidere i zapošljava oko 650 radnika. Istakli su da u ovoj godini očekuju manji obim prodaje zbog slabijeg raspoloženja potrošača, dodavši i da možda neće moći u potpunosti da prenesu veće troškove energije i rada na kupce.

Po njihovoj proceni potražnja bi ove godine trebala da oslabi u Evropi, Severnoj i Latinskoj Americi dok bi u azijsko-pacifičkoj regiji, na Bliskom istoku i u Africi trebala da bude stabilna.

"Očekujemo da će i u 2023. na raspoloženje potrošača negativno uticati visoka inflacija i kamatne stope, ali uz razlike među regijama", saopštio je izvršni direktor Džonas Samjuelson, preneo je Poslovni.hr.

Electrolux je 11. januara upozorio da zbog kontinuirano visokih troškova i slabe potražnje, posebno u Severnoj Americi, očekuje operativni gubitak u četvrtom tromesečju od oko dve milijarde kruna i pad organskog prihoda za osam odsto.

Izvestili su da su u poslednja tri prošlogodišnja meseca poslovali s operativnim gubitkom od 1,96 milijardi kruna (190,3 miliona dolara), istaknuvši troškove restrukturiranja od 1,5 milijardi kruna.

U istom razdoblju 2021. zabeležili su operativnu dobit od 882 miliona kruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.