Vesti -

Pao dogovor: UBS spasava Kredit Svis

Švajcarska -- Kako mediji prenose, došlo je do dogovora između švajcarske banke UBS o kupovini svog rivala Kredit Svis.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP
Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Za odgovor na pitanje kojim će smerom krenuti kriza poverenja u banke bogatih klijenata treba pričekati radnu nedelju kako bi se videlo je li stalo povlačenje depozita iz pojedinih institucija i kakve su reakcije investitora na berzama.

U Evropi je rešenje koje bi trebalo da je stabilno uzdrmano poverenjem deponenata i investitora Kredit Svis banke već dogovoreno: najveća švajcarska banka – UBS – pristala je da kupi Kredit Svis za više od 2 milijarde dolara.

Švajcarske vlasti očigledno nisu gubile vreme da dogovore preuzimanje Kredit Svis koja je nizom recentnih skandala i poslovnih promašaja prokockala veći dio ugleda stican tokom 167 godina duge istorije.

Švajcarcima se toliko žurilo da srede nered u svom dvorištu da su regulatori hitnim vanrednim merama odučili maksimalno skratiti zakonski proces preuzimanja.

Na stolu je njihova međunarodna bankarska reputacija. Prema švajcarskim zakonima UBS bi trebao dati šest nedelja deoničarima Kredit Svisa da se konsultuju oko preuzimanja, a švajcarski regulatori spremaju hitne mere koje bi omogućile preskakanje tog pravila i da bi se u preuzimanje krenulo praktično odmah, i to bez glasanja deoničara.

UBS će za Kredit Svis platiti više od 0,50 švajcarskih franaka po deonici ili 2 puta više nego su prvobitno bili spremni da ponude. Pri tome je Švicarska nacionalna banka obećala da će UBS-u otvoriti liniju likvidnosti od 100 milijardi dolara, što je i formalni deo sporazuma o spašavanja Kredit Svis.

UBS je najveća švajcarska banka koja je osnovana 1862. godine, što znači da je samo 6 godina mlađa od Kredit Svis, ali je u zadnjoj deceniji života daleko uspešnija.

Ako se gledaju zadnje 3 godine može se primetiti da je UBS imao rast vrednosti deonica od 120 posto, dok je Kredit Svis zabeležio pad 70 posto. Od vrhunca cene u 2007. deoničari Kredit Svisa izgubili su 97 posto vrednosti.

U prošloj godini UBS je objavio zaradu od 7,6 milijardi dolara, Kredit Svis gubitak od 7,9 milijardi dolara. Ukupna imovina UBS-a premašila je 1,1 hiljadu milijardi dolara, dok je procena vrednosti imovine Kredit Svisa na visini od 575 milijardi dolara tj. pola u odnosu na UBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.