Vesti -

Panika u Rusiji? Oglasio se Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u sredu na situaciju na tržištu goriva u zemlji.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EPA-EFE SERGEY GUNEEV SPUTNIK KREMLIN POOL
Foto: EPA-EFE SERGEY GUNEEV SPUTNIK KREMLIN POOL

Cene otišle u nebesa: Rusija preduzela drastične mere

Zabrinutost je izrazio i ministar ekonomije Anton Siluanov, koji je istakao da će ministarstvo raditi na rešavanju problema.

"Cene rastu, kompanije žele da ostvare maksimalan profit izvozom... Moramo bliže da sarađujemo sa kompanijama kako bi i one razumele svoju odgovornost", rekao je Putin na sastanku.

Vest dolazi dan nakon što je Vol strit džornal objavio tenzije između Kremlja i naftnih kompanija zbog rasta cena na lokalnom tržištu, prenosi Teletrejder.

Kako piše RT na ruskom, Putin je pozvao na brži odgovor na situaciju sa gorivom u Rusiji. Napomenuo je da je potrebno bliže sarađivati sa kompanijama kako bi one shvatile svoju odgovornost u ovoj situaciji.

Podsetimo, ruska vlada je uvela privremena ograničenja na izvoz benzina i dizelskog goriva za vozila kako bi stabilizovala cene goriva na domaćem tržištu.

Kabinet ministara je napomenuo da će odluka dovesti do zasićenja tržišta goriva u Rusiji, što će smanjiti cene za potrošače.

Ranije je objavljeno da je ruska vlada spremna da preduzme drastične mere na tržištu goriva zbog rekordnog povećanja veleprodajnih cena.

Ruske benzinske pumpe već treći mesec su u gubicima zbog poskupljenja goriva. Pre toga, prvi put u istorijii Rusije, berzna cena benzina AI-95 porasla je iznad 76.000 rubalja ili oko 790 dolara po toni.

Pročitajte još:

Rusija podigla taksu na izvoz nafte

Nafta ponovo ide na preko 100 dolara

Rusija najavila – tržište se trese: Cena skače

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.