Ogromno povlačenje novca iz banke Kredi Svis: "Banke ne mogu da prežive odliv te količine"

Klijenti švajcarske banke Kredi Svis su u prvom kvartalu ove godine, od januara do marta 2023. godine, povukli 62,5 milijarde evra iz te banke.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.04.2023.

10:06

Ogromno povlačenje novca iz banke Kredi Svis:
EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Kredi Svis je danas saopštila da je odliv novca iz banke u aprilu nešto manji, ali da se trend povlačenja novca nastavio, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Odeljenje za upravljanje imovinom ove banke je na kraju marta raspolagalo sredstvima u iznosu od 513,4 milijarde evra, što je skoro 29 odsto manje nego u istom periodu protekle godine, dodaje se u saopštenju.

Nezavisna bankarska analitičarka Frenses Kopola rekla je da su klijenti povlačili milijarde evra sa računa Kredi Svis i u četvrtom kvartalu 2022. godine.

"Na to je došlo i povlačenje novca iz Kredi Svis u prvom kvartalu 2023. godine. Banke ne mogu da prežive odliv te količine novca, zaista ne mogu, bez obzira na to koliko su velike", dodala je Kopola.

Ona smatra da ovo nije kraj turbulencija u svetu bankarstva, ali nije sigurna da li će to uticati na velike banke kao što je Kredi Svis.

Švajcarski bankarski gigant UBS se u drugoj polovini marta složio sa preuzimanjem ugrožene Kredi Svis, tako da je ovo najverovatnije poslednji finansijski izveštaj Kredi Svis.

UBS je za preuzimanje Kredi Svis dobio garancije švajcarske vlade u iznosu od 204,4 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: