Odobreno: I njima ide 40 američkih lovaca F-35, oprema gratis

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da je danas važan dan za grčku nacionalnu odbranu jer je Grčka zvanično na putu da nabavi do 40 aviona F-35.

Svet

Izvor: B92

Subota, 27.01.2024.

13:14

Odobreno: I njima ide 40 američkih lovaca F-35, oprema gratis
EPA-EFE/Cornelius Poppe

"Na osnovu pisma koje sam dobio od državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena, naglašena je i zapečaćena strateška dubina grčko-američkih odnosa", istakao je Micotakis, prenosi Katimerini.

Prema njegovim rečima, Grčka će istovremeno besplatno dobiti vrlo veliki paket opreme, a njime će biti ojačana sva tri roda oružanih snaga, kao i Obalska straža Grčke.

"To su fregate, transporteri C-130, oklopni tenkovi i vozila, ali i mnogi drugi odbrambeni materijali koje je naša zemlja obezbedila na zahtev koji sam, u maju 2022. godine, uputio lično predsedniku (SAD Džozefu) Bajdenu", naveo je Micotakis.

On je istakao da je to rezultat metodičnog, tihog i dugog napora, koji predstavlja kombinaciju savezničke doslednosti Grčke na međunarodnim frontovima i promocije njenih nacionalnih interesa.

Američki Stejt department obavestio je ranije danas Kongres da je odobrio prodaju 40 lovaca F-35 Grčkoj, koji koštaju 8,6 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: