Biz - B92.net

Odlazak ih košta 190 miliona evra: U Rusiji iscrpljene zalihe koka-kole

Koka-Kola HBC je danas navela da je pretrpela finansijski udarac od 190 miliona evra u prvoj polovini godine zbog troškova vezanih za poslovanje u Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/monticello
Ilustracija: Depositphotos/monticello

Naime, u Rusiji je obustavila prodaju koka-kole posle napada Moskve na Ukrajinu.

Koka-Kola HBC je takođe ažurirala svoju prognozu poslovnog rezultata, pa sada očekuje uporedivi operativni profit u 2022. između 740 i 820 miliona evra, usled smanjenog prisustva u Rusiji i problema sa inflacijom, što je manje od 831 miliona evra, koliko je prijavila u 2021, izveštava Rojters.

Ova kompanija za flaširanje bezalkoholnih pića, koja je Rusiju nekada smatrala jednim od svojih najvećih tržišta, očekuje da će pretrpeti finansijski trošak od oko 82 miliona evra i u drugom polugodištu, jer su iscrpljene sve njene zalihe u Rusiji, gde više neće proizvoditi ili prodavati koka-kolu ili druge kompanijske brendove.

HBC, koji se kotira na Londonskoj berzi, takođe je izvestio o padu neto dobiti od 34 procenta na oko 153 miliona evra tokom šest meseci, zaključno sa 1. julom, usled rasta troškova i uticaja visoke inflacije.

HBC je jedna od brojnih punionica kompanije Koka-Kola, nadležan za lokalne franšize za flaširanje i prodaju pića koje proizvodi čuveni američki proizvođač.

Kompanija Koka-Kola ima više od 20 posto vlasničkog udela u HBC-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.