Novi glavni grad Egipta: "Baza vanzemaljaca", obelisk od kilometar i najveća crkva u zemlji

Kairo je autentični drevni afrički megalopolis koji je sa svojih 21,3 miliona stanovnika najveća gradska sredina na Bliskom istoku i drugi najveći afrički grad.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

09:45

Novi glavni grad Egipta:
Ilustracija: Profimedia

Procenjuje se da bi se stanovništvo Kaira u sledećih nekoliko decenija moglo i udvostručiti. Problem prenaseljenosti egipatski predsednik Abdel Fattah al-Sisi odlučio je da reši barem do neke mere.

Početkom ovog meseca odlučeno je da će egipatska vlada već u decembru početi s preseljenjem svojih kancelarija u novo administrativno središte smešteno oko 45 kilometara istočno od Kaira.

"Predsednik Abdel Fattah al-Sisi uputio je vladu da počne s realizovanjem preseljenja u vladin okrug novog administrativnog glavnog grada počevši u decembru", rekao je portparol vlade Bassan Radi.

Taj novi egipatski glavni grad zamišljen je kao pametni grad koji može da primi 6,5 miliona ljudi s ciljem smanjenja prenaseljenosti u samom Kairu. Sastavni delovi nove prestonice biće vladin okrug, poslovni okrug, diplomatski okrug, ali i veliki parkovi. Procenjuje se da će novi egipatski glavni grad stajati 45 milijardi dolara, te je tako najveći u nizu megaprojekata koje je Al-Sisi predstavio otkako je postao egipatski predsednik 2014. godine. Nova prestonica koja je u izgradnji od 2015. godine površine je 714 kvadratnih kilometara, što otprilike odgovara površini Singapura, te je deo veće inicijative nazvane Egypt Vision 2030, prenosi Večernji list.
Ilustracija: Profimedia
Ta inicijativa ima ukupno osam glavnih ciljeva koji su u skladu sa smernicama održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Ti su ciljevi prilično uopšteni – podizanje kvaliteta života, jednakost i inkluzivnost, jaka privreda, znanje i inovacija, održiva sredina, upravljanje, mir i sigurnost, visoki ugled zemlje. No, kada se pogledaju obrisi tog novog glavnog grada, onda ti opšti ciljevi poprimaju jasnije oblike. Interesantno, grad još nema ime, već je oformljen žiri stručnjaka koji će proceniti predloge, te odrediti koji je najbolji.

Oblisco Capitale

Ukupno bi novi grad trebalo da bude sastavljen od 21 rezidencijalnog okruga i 25 namenskih. Središte grada krasiće neboderi među kojima će se posebno isticati Oblisco Capitale koji je osmišljen tako da podseća na obelisk, te će biti visok jedan kilometar - dakle, trebao bi da bude najviši na svetu. Projektovala ga je arhitektonska kancelarija IDIA u Gizi, a taj obelisk bio bi okružen kanalima vode koji bi trebalo da podsećaju na reku Nil. Neboder bi prema planu trebalo da ima 165 spratova koji uključuju stanove, hotelske apartmane i jedinice druge namene različitih veličina. Hoteli, šoping-centri, bioskopi, rekreacioni centri, komercijalna i medicinska središta - sve bi se to nalazilo u novom najvišem svetskom neboderu.

Kako je najavljeno, Oblisco Capitale bio bi mešavina stila drevnih faraona i art dekoa. Žaluzine na staklenim površinama automatski bi se pomerale u smeru kretanja sunca čime bi se smanjio uticaj toplote. Izgled fasade nebodera podsećao bi na lotos, cvet koji je simbol starog Egipta. Očekuje se da će njegova gradnja početi 2024. godine, a dovršen bi trebalo da bude 2030.

Jedan od najvećih parkova na svetu

Što se same vladine administracije tiče, u novom bi se centru nalazila predsednička rezidencija, kabinet, parlament i prostori ministarstva. Spomenute velike parkovne površine uključivaće i najveći park dug čak 35 kilometara kada se dovrši, a već u prvoj fazi imaće 10 kilometara, i to uskoro. Prostor će obuhvatati i aerodrom, operu i sportski kompleks. Taj novi aerodrom napravljen je na mestu gdje je bila baza egipatskog ratnog zrakoplovstva Wadi al Jandali. Od 2019. je u probnom periodu pa sada sam Kairo ima dve vazdušne luke.
Ilustracija: Profimedia
Što se tog najvećeg parka tiče, projekat Zelene reke, kako je nazvan, pokrenut je januara 2019. godine, a stajaće oko 12 milijardi evra. Biće svakako jedan od najvećih u svetu, a imaće uređene staze za bicikliste i pešake te niz zasebnih projekata. Biće to i svojevrstan biološki rezervat s posebnim navodnjavanjem koje će se koristiti kako bi se u njemu razvile biljke koje se mogu pronaći u različitim delovima zemlje. Očekuje se da bi park godišnje moglo posećivati više od dva miliona turista koji će koristiti najnovije komunikacione i prevozne sisteme.

Uz sve to, novi egipatski glavni grad imaće i veštačka jezera, oko 2.000 obrazovnih institucija, tehnološki i inovacijski park, 663 bolnice i klinike, 1.250 džamija i crkava, stadion koji prima 90.000 ljudi, ukupan smeštajni kapacitet od 40.000 soba, tematski zabavni park četiri puta veće površine od Diznilenda, 90 kvadratnih kilometara farme za solarnu energiju, s Kairom bi ga povezivala i električna železnica. Sam grad imao bi saobraćajnica ukupne duljine 10.000 km. Da nije pandemije, već bi se celokupna vladina administracija koja broji 52.300 službenika preselila u novi grad. Portparol projekta tvrdi da je dovršeno čak 98 posto konstrukcijskih radova.
Ilustracija: Profimedia
Crkva za hiljade vernika

Pred pravoslavni Božić 2019. godine koji u Egiptu slavi i hrišćanska zajednica Kopta, Abdel Fattah al-Sisi predstavio je najveću crkvu u Egiptu. Zajedno s njom i najveću džamiju. Namera je očigledno bila poslati poruku tolerancije i mira u toj pretežno muslimanskoj zemlji koja je deo trusnog okruženja Bliskog istoka. Bio je to svakako i politički potez jer koptska zajednica u toj zemlji od 100 miliona čini 10 posto stanovništva, te dugo tvrdi kako trpi diskriminaciju. Mogućnost da Božić slave u novoj, najvećoj crkvi, bila je istorijski trenutak koji izgradnju novog glavnog grada čini možda i prekretnicom za Egipat.

"Ovo je važan trenutak u našoj istoriji. Svi smo jedno i jedno ćemo i ostati", rekao je Al-Sisi misleći na egipatske hrišćane i muslimane. Otvaranje crkve pozdravio je čak i tadašnji američki predsednik Donald Tramp.

U Katedralu rođenja stane više od 8.000 vernika, dok nova džamija AlFattah al-Aleem može primiti i dvostruko više.
Ilustracija: Profimedia
Octagon

Ono što mediji u svetu ističu novo je sedište egipatskog ministarstva odbrane, Octagon. Ta nova struktura više podseća na neku bazu vanzemaljaca nego na središte odbrane neke zemlje. Treba imati u vidu da Egipat uz mnogoljudnost ima i jednu od najsnažnijih vojski na Bliskom istoku.

Novi Octagon činiće osam spoljnih struktura oblikovanih poput osmougla, s još dve u središtu kojima će se u bliskoj budućnosti verojatno dodati i još dve, barem prema onome što se može videti iz postojećih obrisa postavljenih temelja novog ministarstva. Biće tu i spoljnih strukture u dva prstena. Ti spoljni oktagoni biće sedišta svake od grana vojske - kopnene, mornarice, vazduhoplovstva, protivvazdušne obrane. Razdvajanje struktura na ovakav način, pri čemu je svaka iznutra konstrukcijski organizovana u tri strukture, ima i svoj sigurnosni značaj jer se u slučaju potrebe srce egipatske odbrane može lakše odbraniti. U svakom slučaju, novo sedište ministarstva odbrane biće jedno od najvećih svoje vrste u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: