Norveška u recesiji

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromesečju i stupila u recesiju, uz posustalu inostranu tražnju za gasom, pokazali su statistički podaci.

Svet

Izvor: Biznisinfo.ba

Petak, 24.11.2023.

08:47

Norveška u recesiji
Foto: Profimedia

U razdoblju od jula do septembra norveški BDP smanjio se za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri meseca, kada je beležio pad u istom postotku.

U prva tri ovogodišnja meseca porastao je za 0,2 posto. To bi značilo da je Norveška u trećem tromesečju stupila u recesiju, koja se definiše kao pad aktivnosti dva tromesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i gasni sektor i oprema, BDP je u razdoblju od jula do septembra porastao za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri meseca, kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0,1 posto. Potrošnja domaćinstava porasla je za 0,5 posto, poduprta nabavkom dobara u inostranstvu i uslugama povezanim s turizmom.

Državna potrošnja porasla je za 0,9 posto, oslonjena na izdvajanja za odbranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se pak za 2,1 posto, odražavajući oštar pad potrošnje na okeanski transport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: