Svet

Ponedeljak, 30.01.2023.

08:25

Nemačka u rivalstvu sa Kinom

Nemački kancelar Olaf Šolc nada se da će njegov put u Južnu Ameriku ovog vikenda pomoći Berlinu da obezbedi dodatne zalihe litijuma.

Izvor: Tanjug

Nemačka u rivalstvu sa Kinom
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Litijum je potreban nemačkim automobilskim gigantima za baterije za električne automobile.

Šolc, koji se susreo sa predsednikom Čilea Gabrijelom Borićem u Santjagu, želi veći udeo litijuma za najveću evropsku ekonomiju, rekli su izvori upućeni u ovo pitanje, preneo je Blumberg.

Deo nemačke strategije je da se u Čileu više proizvodnog procesa bazira na lokalnom nivou i da se pomogne da ekstrakcija i prerada budu manje štetni po životnu sredinu, dodali su izvori Blumberga.

Nemačka vlada namerava da ponudi Čileu sporazum koji bi bio unosniji nego onaj koji imaju sa Kinom, naveo je izvor.

Čile je drugi najveći snabdevač liijuma na svetu, iza Australije, i veći deo proizvodnje ide u Kinu, navodi Blumberg.

U Buenos Ajresu, Nemačka i Argentina su u subotu potpisali memorandum o razumevanju, sa namerom da se Berlinu omogući pristup bogatim izvorima litijuma.

Nakon sastanka sa argentinskim predsednikom Albertom Fernandezom, Šolc je rekao da je protiv "politike koja služi samo interesima one zemlje koja želi da sama prerađuje robu".

Šolc je direktno nazvao Kinu ''nemačkim rivalom na globalnom tržištu roba''.

"Postoje države koje smatraju da sav sirov materijal dolazi iz Kine, ali to nije tačno. Mnoge sirovine dolaze, recimo, iz Argentine i iz Čilea, šalju se u Kinu i tamo se prerađuju, pa prodaju. Zar se prerada ovih materijala, koja otvara hiljade radnih mesta, ne može premestiti u one zemlje odakle ti materijali dolaze", upitao je Šolc.

Blumberg navodi da će kasnije, tokom posete Santjagu, Šolc poslati sličnu poruku.

Poslednja stanica na južnoameričkoj turneji Šolca biće Brazil, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Luizom Ignasijom Lulom da Silvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: