Svet

Petak, 23.02.2024.

13:50

Nakon 10 godina, ponovo otvorili svoju najveću rafineriju

Iračke vlasti ponovo otvorile najveću naftnu rafineriju u zemlji.

Izvor: Tanjug

Nakon 10 godina, ponovo otvorili svoju najveću rafineriju
EPA/STR

Iračke vlasti danas su ponovo otvorile naftnu rafineriju u gradu Baiji, koja je bila zatvorena prethodnih 10 godina zbog nereda koji su nastali nakon invazije predvođene SAD 2003. godine, i koji su eskalirali 2014 sa pojavom terorističke organizacije Islamska država (ID).

Rafinerija u Baijiju ima kapacitet prerade od 150.000 barela nafte dnevno, što je oko trećine celokupne proizvodnje nafte u Iraku.

Premijer Iraka Mohamed Šija Al Sudani istakao je da Irak ima za cilj da postigne samoodrživost kada je reč o naftnim derivatima do sredine sledeće godine.

Nakon obaranja lidera Iraka Sadama Huseina, očekivalo se da poraste prosperitet i stabilnost u Iraku, najvećem proizvođaču nafte u OPEK-u, ali je umesto toga došlo do pobuna, građanskog rata, kao i pojave terorističke organizacije Al Kaida i potom Islamske Države, navodi Rojters.

Rafinerija je u potpunosti zatvorena 2014. godine kada su je pripadnici ID zauzeli u isto vreme kada su zauzeli jednu trećinu teritorije zemlje, nakon čega su krali naftu i naftne derivate iz te oblasti, u nastojanju da stvore samoodrživo islamsko kraljevstvo, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: