Maloprodajni gigant zatvara 52 robne kuće

Poslednja velika nemačka grupa robnih kuća Galerija Karštat Kaufhof (Galeria Karstadt) zatvara 52 od preostalih 129 prodavnica.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.03.2023.

18:02

Maloprodajni gigant zatvara 52 robne kuće
Foto: ilustracija, Shutterstock/CorinnaL

Nemački fond za stabilizaciju privrede podržao je kompaniju sa 680 miliona evra u dve tranše, ali bez uspeha.

Više od 5.000 ljudi ostaće bez posla, saopštili su u ponedeljak predstavnici zaposlenih. "Ovo je veoma crn dan", naveo je radnički savet koncerna, prenela je agencija DPA.

Krajem oktobra kompanija je po drugi put za manje od tri godine morala da traži spas u takozvanom zaštitnom stečajnom postupku. U pismu zaposlenima Migel Milenbah, izvršni direktor, naveo je tada vrtoglave cene energenata i pad prodaje kao razloge za tešku situaciju u kojoj se našla kompanija. Milenbah od početka nije ostavljao sumnju da će ponovno restrukturiranje podrazumevati i velike rezove u mreži robnih kuća i značajno smanjenje broja radnih mesta.

Ovo je već drugi pokušaj da se maloprodajni gigant oporavi restrukturiranjem i otpisom dugova. Prvi pokušaj iz 2020. godine, tokom prvog pandemijskog zatvaranja, doneo je kompaniji samo privremeno olakšanje uprkos zatvaranju oko 40 robnih kuća, gašenju oko 4.000 radnih mesta i otpisu duga većeg od dve milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: