Lik kralja Čarlsa od juna na britanskim novčanicama

Novčanice sa likom kralja Čarlsa Trećeg ući će u promet od 5. juna, saopštila je Engleska banka (BoE), koja je pre više od godinu dana prikazala njen dizajn.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

11:47

Lik kralja Čarlsa od juna na britanskim novčanicama
EPA-EFE/ANDY RAIN

Kraljev portret će se pojaviti na novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti i cirkulisaće uz postojeće na kojima je kraljica Elizabeta, preneo je Rojters.

Nove novčanice na kojima je kralj Čarls zameniće pohabane, a njima će se izaći u susret i rastućem zahtevu za britanskim novčanicama, saopštila je BoE.

Banka je istakla da je sve urađeno u dogovoru sa kraljevskom porodicom i da će se voditi računa o uticaju na životnu sredinu.

To znači da će nove novčanice na kojima je 75-godišnji monarh, koji je poznat po aktivnostima u očuvanju životne sredine, ući u opticaj "vrlo postepeno", dodaje BoE.

Pročitajte više:

Novi "debi" kralja Čarlsa III FOTO
Foto: Profimedia - BYLINE: Courtesy of Bank of England/Mega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

4 h

Podeli: