Vesti -

Krah – gotovi su. Najveća prevara do sada: Uhapšen i "kralj trolova"

Policija Hong Konga istražuje optužbe za prevaru protiv platforme za trgovanje kriptovalutama JPEX.

Izvor: Index
Podeli
Zapljenjena imovina JPEX-a. Foto: Profimedia
Zapljenjena imovina JPEX-a. Foto: Profimedia

Investitori su se žalili na gubitke od 166 miliona dolara.

Ove nedelje je uhapšeno 11 osoba, uključujući popularne influensere, nakon što je pritužbe podnelo 2.000 ljudi.

Ovo bi mogao da bude jedan od najvećih slučajeva prevare u Hong Kongu, kažu lokalni mediji, a prenosi BBC. Mogao bi da bude i test novih finansijskih regulacija jer se Hong Kong pozicionirao kao globalno središte za virtualnu imovinu, prenosi Indeks.

Prošle nedelje je hongkonška Komisija za vrednosne papire (SFC) otkrila da je JPEX sa sedištem u Dubaiju radio bez licence za trgovanje virtuelnom imovinom.

JPEX je rekao da je nastojao da uskladi rad s lokalnim zakonom koji je stupio na snagu u junu ove godine, ali SFC je tu retoriku odbio. Mnogi od podnosioca žalbe su neiskusni ulagači kojima su obećani visoki prinosi, rekla je policija.

Osim što su na svoju platformu za privlačenje ljudi koristili influensere, JPEX se takođe naširoko oglašavao na hongkonškom MTR sistemu vozova s ogromnim reklamnim panoima.

Uhapšen influenser koji sebe naziva kraljem trolova

Snimak emitovan na lokalnoj televiziji pokazuje kako policija sprovodi jednog od uhapšenih influensera, Džozefa Lama, u automobil nakon racije u njegovoj kući. Lam je advokat koji je postao prodavac osiguranja i sebe na Instagramu opisuje kao hongkonškog "kralja trolovanja".

U svojim objavama Lam je obećavao svojim pratiocima da bi zarada od bitkoina mogla da im pomogne pri kupovini kuće i povećanju društvenog uticaja. Takođe, uhapšen je i Čan Ji, jutjuber s 200.000 pretplatnika.

Neke operacije za trgovinu kriptovalutama na JPEX-u su zatvorene nakon hapšenja, a čini se da su gradske vlasti blokirale pristup internetu. Platforma kaže da radi na rešavanju nestašice likvidnosti jer su se neki korisnici žalili da ne mogu da povuku svoja sredstva.

Izvršni direktor Hong Konga Džon Li rekao je da će regulatori "pomno pratiti situaciju i osigurati da su ulagači dovoljno zaštićeni".

"Ovaj incident naglašava važnost da, kada investitori žele da ulažu u virtuelnu imovinu, moraju ulagati u platforme koje su licencirane", rekao je novinarima.

Već dugo postoji zabrinutost oko kriptovaluta zbog nedostatka regulacije i nadzora

Hong Kong je od početka juna ove godine zahtevao da platforme za trgovanje virtuelnom imovinom imaju licencu SFC-a. To je izdanak izmenjenog zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma s kraja 2022. koji je nastojao da ponovno potvrdi položaj Hong Konga kao svetskog finansijskog centra.

Li je rekao da će njegova vlada pojačati obrazovanje ulagača kako bi javnost mogla bolje da razume rizike i način na koji su platforme regulisane.

Već dugo postoji zabrinutost oko kriptovaluta zbog nedostatka regulacije i nadzora centralnih banaka. Uprkos tome, potrošače je privukla privlačnost peer-to-peer digitalnih valuta.

Međutim, neki stručnjaci za digitalnu ekonomiju rekli su za BBC da postojeći zakoni možda neće biti dovoljni da spreče nezakonit rad platformi za virtuelnu imovinu i da zaštite ulagače od gubitaka.

"JPEX žrtve"

Oštećeni ulagači su na Fejsbuku otvorili grupe pod nazivom "JPEX žrtve". Jedan član grupe rekao je da ga je JPEX namamio zbog sveprisutnosti njegovih MTR oglasa.

JPEX, kako stoji na službenim stranicama, ima sedište u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i licenciran je za trgovanje imovinom u SAD-u, Kanadi i Australiji.

Osnovan 2020., JPEX je rekao da upravlja imovinom vrednom 2 milijarde dolara i da želi da bude među pet najvećih svetskih berzi virtuelne imovine.

Provera hongkonškog South China Morning Post-a na adresi JPEX-a u Hong Kongu pokazala je da je prostor zauzela co-working kompanija pod nazivom Coffee. Navode izjave radnika te kompanije koji kažu da nisu znali za JPEX kao i da je hongkonška policija i ranije proveravala adresu.

JPEX takođe ima kancelariju u Tajvanu, prema lokalnim medijima. Međutim, nedavna provera pokazala je da je prazna. Zaposlio je popularnu tajvansku slavnu osobu, Najn Čen, kao svog influensera i jednom je sponzorirao boks meč na ostrvu.

Čen se oglasio na Instagramu prošle nedelje, nakon što su regulatori iz Hong Konga rekli da JPEX radi bez licence.

"Nakon što sam saznao za incident s JPEX-om, želeo sam da razumem situaciju, ali trenutno ne mogu da kontaktiram relevantne ljude u JPEX-u", rekao je.

"Kompanija obrađuje druge detalje. Ako relevantne jedinice treba da istraže, u potpunosti ću sarađivati", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.