Vesti -

Kina upozorava: "Ovo bi bila ozbiljna greška"

Peking smatra da bi bila ozbiljna greška ako bi Argentina prekinula veze sa Kinom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Maxx-Studio
Foto: shutterstock, Maxx-Studio

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da bi bila "ozbiljna greška" argentinske diplomatije, ukoliko bi ta zemlja prekinula veze sa velikim zemljama kao što su Kina ili Brazil.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je na redovnoj konferenciji za novinare da je Kina važan trgovinski partner za Argentinu i da argentinska vlada pridaje veliki značaj odnosima sa Pekingom, preneo je Rojters.

Argentina je u nedelju izabrala desničarskog libertarijanca Havijera Mileja za novog predsednika. Milej je ranije kritikovao Kinu i Brazil, navodeći da neće imati posla sa "komunistima", već da će favorizovati jače veze sa SAD.

Rojters prenosi izjavu Dijane Mondino, ekonomistkinje za koju je najavljeno da će biti nova šefica diplomatije, koja je rekla da se njena zemlja neće pridružiti BRIKS-u.

Argentina je bila među šest zemalja pozvanih da postanu nove članice BRIKS-a, bloka koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Argentina će "prekinuti interakcije" sa vladama Kine i Brazila, rekla je Dijana Mondino za rusku agenciju RIA novosti, upitana da li će Argentina podsticati trgovinu sa tim zemljama.

"Dve strane imaju snažnu ekonomsku komplementarnost i ogroman potencijal za saradnju. Kina je spremna da nastavi da radi zajedno sa Argentinom da promoviše stabilnost i dugoročni razvoj bilateralnim odnosima", rekla je Mao Ning na pitanje novinara da komentariše izjave Mondinove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.