Još jedan gigant u nizu: Šta se sada dešava?

Spotifaj (Spotify), audio platforma, objavio je da će otpustiti šest odsto svoje radne snage, oko 600 radnika, kao deo restrukturiranja firme.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2023.

09:11

Još jedan gigant u nizu: Šta se sada dešava?
Foto: Mats Wiklund / Shutterstock.com

Taj potez dolazi u trenutku kada Spotifaj nastoji da preokrene buru zapošljavanja izazvanu pandemijom, a u skladu je sa sličnim merama koje su preduzele druge tehnološke firme kao što su Gugl i Majkrosoft, prenosi Indeks.

Don Ostrof, izvršna direktorka koju je Spotifaj zaposlio 2018. kako bi podstakla širenje firme na podcasting, napustiće firmu u sklopu restrukturiranja. Pod njenim vođstvom Spotifaj je krenuo u akciju akvizicija, trošeći milijarde dolara na kupovinu podcasting firmi i sklapajući ugovore sa zvezdama kao što su Džo Rogan i Kim Kardašijan, piše Fajnenšel tajms.

Gubitak od 160 miliona evra

Vol Strit je u početku pozdravio Spotifajevo podcast-kockanje, piše FT, ali kasnije je izgubio strpljenje jer je kompanija nastavila snažno da ulaže nauštrb profita. Spotifaj je objavio neto gubitak od 160 miliona evra na prihod od 8.6 milijardi evra za devet meseci zaključno s 30. septembrom

U izjavi je izvršni direktor Spotifaja Daniel Ek rekao da su promene deo napora da se obuzdaju troškovi i postanu efikasniji tokom "izazovnijeg" ekonomskog okruženja. "Gledajući unazad, bio sam preambiciozan u ulaganju ispred našeg rasta prihoda", rekao je.

Deonice Spotifaja su pale za više od 70% u odnosu na najviši nivo pre pandemije, procenjujući najveću svetsku kompaniju za streaming muzike na manje od 19 milijardi dolara.

Pročitajte više:

Tehnološki gigant gasi 12.000 radnih mesta, akcije odmah skočile

Microsoft otpušta 11.000 radnika?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: