Haos na nemačkim aerodromima preti da preraste u dramu; "Na leto će biti haos"

Haos na nemačkim aerodromima uz otkazivanja i kašnjenja mnogih letova neće skoro da prođe, izjavio je ministar saobraćaja Folker Vising.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2022.

20:56

Haos na nemačkim aerodromima preti da preraste u dramu;
Foto: Christoph Soeder/dpa

"Situacija u evropskom sistemu vazdušnog saobraćaja je ogroman izazov za sve," rekao je Vising za list Bild am zontag . Nedostatak kvalifikovanih radnika, dodao je, sve više otežava stvari. Kratkoročne mere ne mogu doneti rezultate, rekao je Vising.

Ministar ne može prosto da slegne ramenima i ljude ostavi na cedilu, rekao je stručnjak za saobraćaj opozicionih demohrišćana Ulrih Lange. Dodao je da je za haos delimično kriva i sadašnja vlada.

Prognoze su da će situacija da bude još gora. "Na leto će biti haos," rekla je Kristine Bele iz nadzornog odbora Lufthanze za Augzburger algemajne.

Razlozi su iznuđena konkurencija na aerodromima u Evropi i povezane uštede na troškovima osoblja od 30 do 40 odsto i to preko autsorsinga i izbegavanja sklapanja kolektivnih ugovora, rekla je Bele koja je i zamenica predsednika sindikata Verdi.

Uz to, za vreme pandemije bilo je otpuštanja i skraćivanja radnog vremena, a deo zaposlenih odlučio je da ode.

Sada, pošto je putnika sve više, osoblje uveliko nedostaje. "Biće dramatično," upozorila je Kristine Bele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: