FT: Propao deo plana EU

Brisel je odustao od svojih planova za zabranu brodarskoj industriji EU da prevozi rusku naftu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

10:58

FT: Propao deo plana EU
Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

Razlog je, kako je objavio jutros Fajnenšel tajms, "zabrinutost nekih država članica oko ekonomskog učinka mera".

Evropska komisija odustala je od predloga usmerenog na pomorstvo, koji je uveden prošle nedelje, nakon žestokog lobiranja Malte i Grčke, izjavilo je nekoliko izvora upoznatih s pregovorima za Fajnenšel tajms, prenosi Index.

Mađarska je uskratila svoju podršku zabrani EU uvoza ruske nafte, čak i nakon razgovora Orbana i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, saznaje FT.

Situaciju je dodatno zakomplikovala Mađarska, koja odbija da podrži embargo na rusku naftu. Fon der Lajen je juče, kako piše Fajnenšel tajms, pokušala da ubedi Viktora Orbana da podrži embargo, nudeći mu dodatno vreme i potencijalnu finansijsku podršku.

Mađarska je među zemljama koje se nadaju dužem razdoblju postupnog uvođenja zabrane, a traži i finansijsku podršku EU u tranziciji s ruskih fosilnih goriva ulaganjima u alternativnu infrastrukturu.

"Budimpešta je takođe uznemirena zbog toga što će postati jako zavisna od nafte koja se crpi naftovodom iz Hrvatske u slučaju embarga", piše FT.

Fon der Lajen je na Tviteru objavila da je njen razgovor sa Orbanom bio "koristan za razjašnjavanje pitanja u vezi sa sankcijama i energetskom bezbednosti".

Pročitajte još:

Orban napao Hrvatsku: "Oteli su nam more"

Putin priprema novi udar na "neprijateljske zemlje"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: