E-kamioni mogu biti zlatna koka, ali Mask greši

Električni kamioni mogli bi da se prodaju brže od automobila, ali postoji opasnost da se Tesla usmeri na pogrešno tržište.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

14:04

E-kamioni mogu biti zlatna koka, ali Mask greši
(Foto: Getty images)

Nedavno predstavljen Tesla kamion mogao bi da bude usmeren na segment tržišta koji će najverovatnije biti najsporiji kada je reč o prelasku na električni pogon.

"Buduća politika oko promene teretnih vozila koje podrazumevaju manju emisiju štetnih gasova mogla bi da utiče na ovaj model“, rekao je analitičar Barkliza Mihael Koen.

Ograničenja u ceni, opsegu i kapacitetu tereta ukazuju na to da je to tržište kada je reč o dugim putanjama možda poslednje obuhvaćeno električnim kamionima.

Jasno je da su teški kamioni veliki zagađivači i više od 200 gradova ima neku vrstu regulacije emisije gasova, a glavni gradovi poput Madrida, Pariza, Londona i Meksika su već najavili zabrane na dizel motore, što bi moglo da ubrza interesovanje za elektriku, rekao je Koen.

„Prema našem mišljenju, veću pažnju bi trebalo posvetiti razvoju u sektoru tereta, nego ličnih vozila“, kaže on.

Vlasnici Tesla kamiona imaće mogućnost da vozilo dopunjavaju na novim, takozvanim “megapunjačima”, koji omogućavaju da se baterije dopune za 30 minuta energijom koja obezbeđuje da kamion pređe dodatnih 400 milja (oko 640 km).

Koen, međutim, smatra da to ipak nije dugoročno rešenje i da bi trebalo raditi na kamionima sa manjim dometom od Teslinog.

Veteran u ovoj industriji Jan Rajt misli da je sektor transporta na duži domet teže tržište za električnu upotrebu.

„Bio sam malo iznenađen kada sam video da su ciljali na kamione s dugim dometom, jer to je najgora stvar koju možete da uradite sa električnom baterijom“, rekao je Rajt.

On je sada osnivač i direktor kompanije Rajtspid (Wrightspeed), koja radi na vozilima s vrlo niskim emisijama gasova.

Kaže da je jedan od problema sa korišćenjem električnih uređaja za duži domet, na primer, veličina baterije. To povećava težinu kamiona i smanjuje količinu tereta koji kamion može da prenese.

Rajtspid, na primer, ima vozni park lakših, manjih kamiona koji više funkcionišu na lokalnom nivou.

Tesla nije otkrio ukupnu težinu svog kamiona, što je ključni podatak, rekao je analitičar Mihael Koen.

"Otkrivanje dometa vozila bez njegove težine stvarno nam govori veoma malo", rekao je.

Da li će Ilon Mask prepoznati zlatnu koku, ili će neko drugi krenuti tim putem, ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

13 h

Podeli: