Biz - B92.net

Bundesbanka: Zabrana uvoza ruskih energenata vodi Nemačku u recesiju

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi da gurne nemačku ekonomiju u recesiju, upozorila je u petak centralna banka te zemlje, Bundesbanka.

Izvor: Al Jazeera
Podeli
Ilustracija: Natanael Ginting/Shutterstock
Ilustracija: Natanael Ginting/Shutterstock

Bundesbanka ističe da bi posebno teško bilo naći zamenu za ruski gas.

"U scenariju koji predviđa intenziviranje krize realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva posto u poređenju sa 2021. godinom”, izvestila je Bundesbanka u redovnom mesečnom izveštaju, prenosi Hina.

Posebno teško bilo bi pronaći zamenu za gas, što bi dovelo do prekida u snabdevanju. Ruski gasčini više od polovine nemačkog uvoza tog energenta.

Posledice po ekonomiju

Posledice obustave uvoza pritisule bi nemačku ekonomiju i u iduće dve godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020. godine, na vrhuncu korona krize, istakla je banka.

U 2020. godini ekonomija je pala 4,6 posto, a u 2021. godini porasla je 2,9 posto.

U prvom ovogodišnjem tromesečju aktivnost je, po svemu sudeći, stagnirala, procjenjuju u Bundesbanci, prenosi Al Džazira.

"Svi rezultati uključuju značajan nivo neizvesnosti”, dodaju.

Među faktorima koji bi mogli naškoditi ekonomiji izdvojili su i rast cena sirovina, koji bi indirektno smanjio primanja domaćinstava. Smanjila bi se i spoljna potražnja a time i nemački izvoz, i to značajno, dodali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.