Vesti -

BRIKS ostaje bez članice

Dajana Mondino, nova ministarka spoljnih poslova Argentine, izjavila je da se njena zemlja neće pridružiti BRIKS-u.

Izvor: B92.net / M.V.
Podeli
Ilustracija: Profimedia / Photohost agency brics-russia2020.ru
Ilustracija: Profimedia / Photohost agency brics-russia2020.ru

"Nećemo ući u BRIKS", napisala je Dajana Mondino, ministarka koju je postavio izabrani predsednik Havijer Milej, na mreži Iks (X, ranije poznatoj kao Tviter).

Čini se da ovaj potez predstavlja nagoveštaj drastične promene u spoljnoj politici koja će biti uvedena u Argentini kada Milej preuzme dužnost.

Podsetimo, Argentina je jedna od zemalja koja je zvanično pozvana da se pridruži grupi BRIKS u avgustu ove godine. Pored Argentine, zvanični poziv dobile su i Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zvanično: BRIKS + 6 novih država

Grupa je tada naložila ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka da razmotre pitanje lokalnih valuta, platnih instrumenata i platformi i da o tome podnesu izveštaj liderima BRIKS-a do sledećeg leta.

Međutim, novoizabrani argentinski predsednik Havijer Milej, koji stupa na dužnost 10. decembra, tokom predizborne kampanje obećao je da će ukinuti centralnu banku i uvesti dolar.

"Znam kako da iskorenim rak inflacije", rekao je Milej tokom poslednje predsedničke debate, obećavši rekonstrukciju Argentine i "drastične promene".

Pročitajte više:

Ruski zvaničnik: Ove zemlje ne mogu u BRIKS

Šta uopšte hoće BRIKS?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.