Zvanično: BRIKS + 6 novih država

Šest novih država se pridružilo grupi BRIKS.

Svet

Izvor: Tanjug, B92.net

Četvrtak, 24.08.2023.

09:54

Zvanično: BRIKS + 6 novih država
EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Grupa BRIKS odlučila je danas da zvanično pozove Saudijsku Arabiju, Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate da se pridruže bloku.

Tokom uvodne reči na trećem zasedanju 15. samita BRIKS-a, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je izjavio da će integracija u blok biti na snazi od 1. januara 2024. godine.

Istakao je da je postignut konsenzus o prvoj fazi u procesu proširenja, kao i da će ostale faze uslediti nakon toga.

Pored toga, Ramafosa je naveo da su se sve sadašnje članice složile da odobre konačnu deklaraciju događaja – Johanesburška II deklaracija.

Grupa je zvanično naložila ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka da razmotre pitanje lokalnih valuta, platnih instrumenata i platformi i da o tome podnesu izveštaj liderima BRIKS-a do sledećeg leta.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je pitanje postizanja sporazuma o ujedinjenoj valuti BRIKS-a "izazovan zadatak", ali je insistirao da će blok raditi na postizanju rezolucije o tom pitanju.

U svom govoru na samitu BRIKS-a dan ranije, ruski predsednik je naveo da se Moskva zalaže za proširenje upotrebe lokalnih valuta umesto dolara.

Šta će biti sa brendom BRIKS-a, odnosno da li će menjati ime, pročitajte OVDE.

"Ovo proširenje članstva je istorijsko i pokazuje odlučnost bloka za jedinstvo i saradnju", rekao je kineski predsednik Si Đinping tokom poslednje sednice samita i istakao da je odluka doneta "jednoglasno".

Oglasile se UAE i Etiopija

Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija pozdravili su danas odluku lidera BRIKS-a o proširenju i o pozivu u članstvo ekonomskog saveza za ove dve zemlje.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emiarat (UAE) šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan izjavio je danas da poštuje uključivanje svoje zemlje u BRIKS.

"Poštujemo viziju rukovodstva BRIKS-a i cenimo uključivanje UAE u članstvo ove važne grupe. Radujemo se kontinuiranoj posvećenosti, saradnji za prosperitet, dostojanstvo i dobrobit svih nacija i ljudi širom sveta", napisao je predsednik UAE na platformi X (Tviter).

Etiopski premijer Abii Ahmed saopštio je danas u objavi na platformi X da je odluka članica BRIKS-a da pozove Etiopiju da se pridruži „važna odluka “ i da njegova zemlja želi da sarađuje na „inkluzivnom i prosperitetnom globalnom poretku“, prenosi Rojters.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija su zvanično pozvane da se pridruže BRIKS-u, saopštio je danas predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa nakon samita te grupe u Johanesburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

20 h

Podeli: