Svet

Sreda, 27.04.2022.

09:22

A bankari kažu: "Biće gore"

Dojče banka prva je banka koja je prognozirala dolazak recesije, najpre u SAD početkom ovog meseca.

Izvor: klix.ba

A bankari kažu:
Foto: kkssr/Shutterstock

Sada upozorava na dublji pad uzrokovan težnjama Federalnih rezervi da sruše visoku inflaciju. "Doći ćemo u veliku recesiju", napisali su ekonomisti Dojče banke u izveštaju dostavljenom klijentima juče, prenosi Si-En-En biznis.

Problem je, kako tvrde iz ove banke, u tome što iako inflacija može biti na vrhuncu, biće potrebno dugo vremena pre nego što se svet vrati na početni cilj zadržavanja ekonomskog pada. To sugeriše da će centralne banke, prvenstveno američka, podići kamatne stope toliko agresivno da će to štetiti ekonomiji, prenosi Klix.

"Smatramo kao vrlo verovatno da će američke Federalne rezerve morati da jače stanu na kočnice i da će biti potrebna duboka recesija kako bi se inflacija dovela pod kontrolu", napisali su ekonomisti Dojče banke u svom izveštaju zloslutnog naslova, "Zašto će nadolazeća recesija biti gora od očekivane?".

Potrošačke cene su u martu porasle za 8,5 odsto globalno, što je najbrži tempo u poslednjih 40 godina. Tržište poslova i dalje ostaje aktivno, a Mudis analitiks predviđa da će stopa nezaposlenosti uskoro pasti na najniži nivo od ranih 1950-ih.

Da bi to potvrdila, Dojče banka je kreirala indeks koji prati odnos između inflacije i nezaposlenosti u proteklih 60 godina i ciljeva za te metrike. To istraživanje otkriva da nakon perioda izuzetno visoke inflacije, centralne banke su primorane da podignu kamatne stope, te da je to put u rušenje ekonomije.

Naravno, niko ne zna tačno kako će se ovo odigrati. Iako je Dojče banka pesimistična, drugi tvrde da je briga preterana.

Goldman Saks priznaje da će biti veoma izazovno smanjiti visoku inflaciju i rast plata, ali naglašavaju da recesija nije neizbežna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: