Pogoršava se: U Kini padaju rekordi

Peking -- Cene termalnog uglja u Kini skočile su danas do rekordnih nivoa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Mark Agnor, Shutterstock
Ilustracija: Mark Agnor, Shutterstock

Razlog je to što su nedavne poplave u glavnoj provinciji za proizvodnju uglja Šansi pogoršale krizu s ponudom, a i nova odluka Pekinga da liberalizuje cene električne energije doprinela je povećanju tražnje proizvođača struje za tim energentom.

Kina, najveći potrošač uglja na svetu, bori se sa energetskom krizom izazvanom nestašicama struje i rekordno visokim cenama goriva. Vlada je preduzela niz koraka za povećanje proizvodnje uglja i upravljanje tražnjom za električnom energijom u industrijskim pogonima, prenosi Rojters.

Energetska kriza sve jača: U Italiji struja skuplja skoro 30%, u Kini fabrike rade "par-nepar"

Lokalne vlasti Šansija i unutrašnje Mongolije, regiona koji su najveći proizvođači uglja, naložile rukovodstvima oko 200 rudnika da povećaju proizvodnju, ali su neprestana kiše poplavile 60 rudnika u Šansiju. Četiri rudnika, ukupnih proizvodnih kapaceiteta od 4,8 miliona tona godišnje, i dalje su zatvorena, rekao je je juče jedan zvaničnik iz Šansija na konferenciji za novinare.

Druga najmnogoljudnija država u mraku: "Zastrašujuće"

Cena januarskih fjučersa termalnog uglja na trgovanju u Džengdžou porasla je jutros za 8,0 posto na 1.781 juana (276 dolara) po toni rano, a od početka godine do sada je uzletela za ogromnih 124 procenta. Novembarski fjučersi su takođe poskupeli za 9,4 odsto, na preko 1.800 juana (280 dolara).

Britanci upalili i termoelektrane, od OPEK-a zatražena veća proizvodnja; "Srbija nema problema"

Do skoka cena uglja u Kini dolazi samo dan nakon što je Peking najavio da će elektrane moći da naplaćuju komercijalnim potrošačima tržišnu cenu električne energije, umesto po fiksnim kao što je to bio slučaj ranije.

"EU da poboljša odnose sa Moskvom"; "Ne protivnici, već partneri"

Zaokret u politici cena struje, od kojeg se očekuje da će podstaći veću proizvodnju energije iz uglja, poslednja je u nizu mera osmišljenih da se ublaži kriza s nestašicom električne energije koja je primorala neke pokrajine u Kini da ograniče postrošnju struje poslednjih nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu