Voren Bafet ima savet kako da udvostručite svoju vrednost: "Jedan lak način"

Investitor i milijarder Voren Bafet ima savet za mlade ljude: "Fokusirajte se na učenje da pišete i govorite jasno".

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA, MATTHEW CAVANAUGH
Foto: EPA, MATTHEW CAVANAUGH

"Jedan lak način da udvostručite svoju ličnu vrednost jeste da usavršavate svoje komunikacione veštine - kako pisane tako i verbalne", rekao je Bafet u video-materijalu postavljenom na mreži Linkedin.

Video-snimak je postavio Majkl Hud, saosnivač startapa iz Toronta Vois flou, koji omogućava korisnicima da dizajniraju, prave i lansiraju veštine za Amazonov proizvod "Aleksa", bez neophodnog programerskog znanja.

"Ako ne možete da komunicirate, to je kao da namignete devojci u mraku - ništa se ne događa. Možete da imate svu pamet ovog sveta, ali morate da umete da je iskažete i prenesete", rekao je Bafet, prenosi Si-En-Bi-Si.

"A iskazivanje je komunikacija", kaže Bafet, čije bogatstvo trenutno iznosi više od 86 milijardi dolara, prema podacima Forbsa.

I preduzetnik i milijarder Ričard Brenson saglasan je sa tim da je mogućnost efikasne komunikacije ključna za uspeh.

"Danas, ako želite da uspete kao preduzetnik, morate da budete i pripovedač priča, storiteler (storyteller)", rekao je britanski biznismen u svom blogu 2016. godine. "Naravno, nema koristi od toga što ste dobar pripovedač ako je vaš proizvod ili ideja smeće. Ali nije dovoljno ni samo da imate odličan proizvod; morate da otkrijete kako ljudi mogu da saznaju za to."

Savet koji je Bafet dao dolazi "iz prve ruke".

"Bio sam preplašen od javnog nastupa kada sam bio u srednjoj školi i na koledžu", rekao je Bafet u Bi-Bi-Sijevom video-materijalu objavljenom 2009. godine.

"Nisam mogao da obavim to. Mislim, dešavalo se i da povraćam."

Kada je bio mlađi, Bafet je pohađao kurs javnog govorništva u "Dejl Karnegiju", organizaciji koja se bavi razvojem profesionalnih veština, a koju je osnovao američki pisac i predavač Dejl Karnegi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu