Utajio dve milijarde dolara poreza, oslobođen zatvora

Robert Brokman, direktor softverske kompanije Renolds i Renolds akter je trenutno najveće afere vezane za utaju poreza u SAD.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2020.

12:12

Utajio dve milijarde dolara poreza, oslobođen zatvora
Foto: Depositphotos, Syda_Productions

On je navodno u poslednjih 20 godina od američke poreske administracije sakrio čak dve milijarde dolara. Ovu neverovatnu svotu novca krio je pomoću ofšor kompanija registrovanih na Bermudima i ostrvima Sent Kits i Nevis.

Za te potrebe angažovao je profesionalne posrednike, a vodio je računa i o "sitnim" detaljima kao što je enkriptovani sistem imejlova koji je koristio za komunikaciju sa njima, kao i šifrovani jezik, prenosi Bankar.

No, uprkos oprezu u komunikaciji, nadležni organi su otkrili njegovu prevaru kada je Brokmanov poslovni saradnik Robert Smit osetio potrebu da progovori o svojim nedelima. Smit je naime priznao poreznicima da je i on učestvovao u prikrivanju Brokmanovog novca na ofšor destinacijama.

Nakon što je priznao svoje nedelo, on je oslobođen kazne zatvora, ali u obavezi je da državi plati 139 miliona dolara, što je visina poreza i kazni.

S druge strane, Brokman se suočava sa optužnicom od sedam tačaka, što zbog izbegavanja plaćanja poreza, što zbog preprodaje duga kompanije sebi, ali i pranja novca. On se međutim pred sudom izjasnio kao nevin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: