Tramp o Saudijcima: Ako budu nepošteni, carine su sredstvo u našem arsenalu

Američki predsednik Donald Tramp nije isključio mogućnost uvođenja carina na naftu iz Saudijske Arabije, "ukoliko Rijad bude nepošten prema Vašingtonu".

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, ALI HAIDER
Foto: Epa, ALI HAIDER

"Carine donose mnogo novca našoj zemlji. Uveo sam ih Кini i drugim zemljama. I druge države nameću nama carine i koriste se tim prednostima", izjavio je Tramp u Vašingtonu.

Na pitanje da li će uvesti carine i na naftu, Tramp nije isključio tu opciju, prenosi Sputnjik.

"Da, mogu. Da li ću to učiniti sada? Ne. Razmišljam li o tome da ih uvedem? Ne. Ali ako budu nepošteno postupali sa nama, to je, očigledno, sredstvo u našem arsenalu", istakao je Tramp.

Ranije je američki senator Den Salivan upozorio da odnosi Saudijske Arabije i SAD mogu zauvek da se promene, ukoliko Rijad ne okonča naftni rat, preneli su američki mediji.

Den Salivan je istakao da je za vreme prvog rata u Persijskom zalivu upravo američka vojska bila ta koja je štitila Saudijce od Iraka.

Prema navođenju CNBC, zbog naglog pada cena nafte za mnoge američke kompanije dalje aktivnosti su postale neisplative.

Nakon toga je list Fajnenšel tajms objavio da su američki proizvođači nafte iz škriljaca pokrenuli agresivnu lobističku kampanju za uvođenje novih sankcija protiv Rusije i Saudijske Arabije.

Prema rečima ruskog senatora Dmitrija Puškova, danas su sankcije najvažniji instrument u spoljnoj politici SAD, između ostalog i u borbi za svetska tržišta.

Situacija na svetskom tržištu nafte

Prošlog meseca cena nafte Brent pala za skoro 55 odsto zbog kraha Sporazuma OPEК plus i pandemije virusa korona.

U međuvremenu, saudijska agencija je javila da je Rijad pozvao da se hitno održi sastanak članica OPEК-a kako bi se postigao sporazum o stabilizaciji tržišta nafte.

Početkom marta države OPEК plus nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju.

Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

strana 1 od 179 idi na stranu