Mađarskoj vojsci isporučeni prvi helikopteri H145M

Budimpešta -- Mađarskoj su prekjuče isporučena prva dva laka višenamenska helikoptera H145M namenjena vojnim vazduhoplovnim snagama.

Izvor: TangoSix, Živojin Banković
Podeli
Foto: Depositphotos/Foto-VDW
Foto: Depositphotos/Foto-VDW

Oba helikoptera doletela su s mešovitim mađarsko-nemačkim posadama direktno iz nemačkog Erbasovog pogona u Donevurtu.

Pre nego što će doći na svoje konačno odredište helikopteri su nakon ulaska u Mađarsku sleteli na aerodrom Budaors u predgrađu Budimpešte, gde su imali doček koji su priredile posade dva desantno-jurišna helikoptera Mi-24P koji su ih i otpratili u njihovu buduću matičnu bazu Solnok, gde su stacionirani i mađarski Mi-24, piše portal Tango siks.

Prva dva helikoptera su, pored mađarskih vojnih oznaka, nosili i privremene nemačke registracije, D-HADI je imao H145M sa mađarskim vojnim evidencionim brojem 01 dok je 02 nosio registraciju D-HMBF.

Pre nego što će preleteti u bazu Solnok, gde će biti smeštene u obnovljene hangare, helikopteri su imali pokazni let iznad Budimpešte, potom su se vratili u Budaors a zatim zajedno sa dva Mi-24 izvršili prelet do 86. vazduhoplovne baze Solnok gde će ući u sastav 1. helikopterskog bataljona.

Ugovor za nabavku 20 H145M Mađarska je potpisala juna prošle godine a vrednost ukupnog paketa, koji pored helikoptera obuhvata obuku, logistiku, naoružanje i sve ostalo vezano za kupovinu, procenjuje se na oko 300 miliona evra. Do kraja ove godine trebala bi da budu isporučena još dva helikoptera a poslednji do kraja 2021. godine.

Mađarska će, nakon Srbije, postati drugi korisnik helikoptera H145M opremljenih sistemom za upravljanje naoružanjem HForce. Svi helikopteri bi trebali imati osnovni paket HForce0 (kao i kod srpskih primeraka) ali postoje informacije da je nabavljeno i nekoliko HForce3 koji omogućuju korišćenje preciznih savremenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava. Kao i Srbija, i Mađarska će svoje H145M koristiti kao lake transportne, za prevoz specijalnih snaga, za traganje i spasavanje i kao lake borbene helikoptere.

strana 1 od 195 idi na stranu