Rusija testirala raketu koja može da pogodi bilo koji grad u Evropi

Rusija je testirala raketu topol-M, a njen domet predstavljao bi kršenje rusko-američkog sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2019.

16:06

Rusija testirala raketu koja može da pogodi bilo koji grad u Evropi
Foto: Epa, Yuri Kochetkov

Ovaj sporazum je istekao prošlog meseca. Raketa je ispaljena s kosmodroma Pleseck na severozapadu Rusije ka meti na području Kamčatke, čija lokacija nije objavljena, objavila je agencija TAS pozivajući se na ministarstvo obrane.

Radi se o dometu od oko 5.500 kilometara, što je gornja granica dometa obuhvaćena rusko-američkim sporazumom o nuklearnom oružju srednjeg dometa. Takav domet pokriva čitavu kontinentalnu Evropu, prenosi Index.

SAD su se povukle iz tog sporazuma tvrdeći da ga je Rusija prekršila proizvodnjom raketa koje mogu imati domet od 500 do 5500 kilometara, regulisanim tim sporazumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: