Zagovarao cenzuru interneta - osuđen na 14 godina zbog korupcije

Bivši šef kineskog regulatornog tela zaduženog za administraciju sajber prostora Lu Vei osuđen je na 14 godina zatvora zbog korupcije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

13:13

Zagovarao cenzuru interneta - osuđen na 14 godina zbog korupcije
Foto: Thinkstock

On je ranije održavao sastanke s industrijskim liderima kao što su izvršni direktor kompanije "Epl" Tim Kuk i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg.

Sud u istočnom kineskom gradu Ningbu saopštio je da je Lu priznao da je primio mito u vrednosti od 4,6 miliona dolara i rekao da se neće žaliti na presudu, preneo je AP.

Sud je rekao da je Lu zloupotrebio svoju moć na različitim položajima, uključujući mesto zamenika ministra za propagandu, kao i savetnika vlade za internet sigurnost. On je ranije pomagao u kontroli vladajuće Komunističke partije nad sajber prostorom i zagovarao je stav da država ima pravo da cenzuriše pristup internetu.

U Kini pristup internetu ima oko 700 miliona ljudi, ali vlasti nameću kontrolu političkog sadržaja, kao i na kockanje i pornografiju. Fejsbuk i Gugl su takođe blokirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: