Skandal u japanskom auto-divu, akcije potopljene

Japanski mediji izveštavaju da je Karlos Gosn, predsednik Nisana, na ispitivanju u tužilaštvu zbog sumnji da je falsifikovao finansijske izveštaje kompanije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

12:17

Skandal u japanskom auto-divu, akcije potopljene
Foto: Thinkstock

Nisan je saopštio danas da se istražiju njegovi izveštaji, dok su iz tužilaštva odbili komentar, prenosi agencija AP.

Odmah nakon objave vesti o privođenju Gosna, cena akcija kompanija su oštro pale - Nisanove za čak 11 odsto, a s njim povezanog Renoa 6,2 odsto.

Dnevni list Asahi piše da se Gosn dobrovoljno javio na saslušanje povodom sumnji da su kršeni finansijski i devizni propisi. Nacionalna televizija NHK i agencija Kjodo su objavili slične izveštaje.

List Asahi navodi da je Gosn osumnjičen da nije prijavio stotine miliona jena prihoda (više miliona dolara).

Iz Nisana, sa sedištem u Jokohami, naveli su da je u toku provera njihovih finansijskih izveštaja.

Gosn, rođen u Brazilu, koga je francuski Reno poslao da bude na čelu automobilskog saveza sa Nisanom, sproveo je dramatične reforme u japanskoj kompaniji u poslednje dve decenije spasivši je sa ivice bankrota, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: