Rusija dotučena: Beže, ovo su najgori podaci...

Strani investitori povukli su skoro milijardu dolara iz Rusije u 2017. godini

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2017.

13:13

Rusija dotučena: Beže, ovo su najgori podaci...
Foto: Thinkstock

Pri tome je najveći odliv kapitala registrovan u decembru, u očekivanju novih sankcija SAD protiv Moskve.

Strani investitori su povukli 900 miliona dolara iz Rusije u ovoj godini, a tempo povlačenja kapitala se ubrzao uoči Nove godine, pošto je samo u sedmici pre Božića povučeno 126 miliona dolara, prema procenama "Benk ov Amerika Meril Linč" (BAML) koje prenosi ruski list Komersant.

"To su najgori podaci u periodu antiruskih sankcija", ocenjuje taj list, aludirajući na period od 2014. godine, kada su Rusiji uvedene međunarodne sankcije zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji.

Strani investitori su u 2017. godinu ušli "očekujući ukidanje sankcija i ublažavanje geopolitičkih tenzija pod administracijom američkog predsednika Donalda Trampa", kaže direktor investicionog odeljenja Rajfajzen kapitala Vladimir Vedenejev.

Analitičari, međutim, smatraju da je povratak investitora na rusko tržište moguć, ako nove sankcije ne budu tako štetne kao što se predviđa.

Uprkos negativnim perspektivama u pogledu stranih investicija, međunarodni ekonomisti predviđaju da će rast ruske privrede iznositi 2,0 odsto u narednoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: