Svet

Subota, 09.12.2017.

16:14

Posle dve decenije i 10 mlrd € brza linija Dojčea

Između Minhena i Berlina uspostavljena je brza železnička linija, projekat čija realizacija je trajala dve i po decenije i koštala je deset milijardi evra.

Izvor: Index

Posle dve decenije i 10 mlrd € brza linija Dojčea
(Foto: Thinkstock)

Otvaranju nove železničke linije prisustvovala je i kancelarka Angela Merkel, koja je projekat opisala kao “dostignuće koje oduzima dah”. Prema njenim rečima, novi brzi servis daje “neverovatno visoke mogućnosti i može se meriti sa vazdušnim i putnim prevozom”.

Čelnik Dojče Bana, najveće nemačke železničke kompanije, Ričard Luk, nazvao je ovaj dan posebnim istakavši da se “time otvara novo poglavlje u istoriji nemačkih železnica”.

Voz velikih brzina, na liniji dugoj 623 kilometra, trebalo bi skratiti vreme putovanja za trećinu, sa šest na četiri sata, te udvostručiti broj putnika između glavne nemačke južne i severne metropole. Dojče Ban navodi da očekuje 3,6 miliona putnika svake godine.

Da bi zatvorili zadnjih 107 km brze železničke linije stručnjaci su morali probijati put kroz planine u dužini 8,3 km i 7,4 km na različitim mestima. Vozovi koji će povezivati dva grada dostizaće brzinu od 300 km na sat. Ovaj projekat se dugo se realizovao. Prvi put je u plan stavljen 1991. godine nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Nemačke.

I samo ime projekta, Nemačko jedinstvo, odražava njegovu simboličku važnost. Pruga omogućava promet između dva grada koji su nekada bili odvojeni strogo nadziranom granicom. Puštanje u promet brze linije popraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama. Redovan promet na relaciji Minhen-Berlin biće uspostavljen u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

8 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

20 h

Podeli: