Pljušte kandidature za banku Azije

Peking -- Danska je podnela zahtev za pristupanje Azijskoj banci za infastrukturne investicije (AIIB), potvrdilo je kinesko ministarstva finansija.

Izvor: Tanjug
Podeli

U saopštenju ministarstva se navodi da su danski zvaničnici uputili pismo Kini, izrazivši tako nameru da Danska postane jedna od država osnivača AIIB banke, prenosi agencija Rojters.

"Kina pozdravlja ovakvu odluku Danske", navodi se na zvaničnoj internet stranici kineskog ministarstva, i dodaje da će Kina najpre tražiti mišljenje od drugih članica, u slučaju čijeg "zelenog svetla" će Danska 12. aprila zvanično postati članica-osnivač AIIB.

Danski ministar za trgovinu i razvoj, Mogens Jensen, nazvao je osnivanje kineske AIIB banke "značajnim i uzbudljivim razvojem situacije u aktuelnom svetskom poretku".

Samo u subotu, želju da pristupe AIIB izrazile su Rusija, Brazil, Holandija i Danska, a dan ranije Gruzija, Turska i Južna Koreja. Želju da njihova zemlja bude jedan od osnivača banke pokazali su i švedski zvaničnici.

Kina je sutrašnji dan (31. mart) postavila kao rok za dostavljanje prijava za članstvo u AIIB, koja može postati ozbiljan konkurent Svetskoj banci (SB) i Azijskoj razvojnoj banci (ADB), koje podržavaju Vašington i Tokio.

Još 2013. godine, kada je Kina obelodanila nameru o osnivanju banke, SAD su počele da ubedjuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svetsku banku.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu je potpisan u oktobru prošle godine u Pekingu. Osnivački kapital banke biće 100 milijardi dolara, a početni akcionarski kapital 50 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu