Vesti -

Zabrana izvoza mleka ističe danas: Šta nas čeka u prodavnicama sutra? VIDEO

Ako zabrana izvoza mleka i mlečnih proizvoda ističe danas, postavlja se pitanje šta nas u prodavnicama očekuje od sutra?

Izvor: B92.net / TV Prva
Podeli
Ilustracija: Kwangmoozaa/Shutterstock
Ilustracija: Kwangmoozaa/Shutterstock

Mlekari traže da se premija za mleko poveća na 20 dinara i da se regulišu uvoz i izvoz.

"Ne znam da li će ta mera doneti odmah boljitak na tržištu", kazao je za Prvu TV Milan Prostran, agroekonomista, koji dodaje da mnoge mere ranije uvođene nisu dovele do poboljšanja, već naprotiv, sada imamo 700.000 grla stoke manje.

"To je teško nadoknaditi", ističe on.

Od ove godine ukinut je i namet od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i junadi, što bi trebalo da pomogne poboljšanju stočarstva u Srbiji. Stočarstvo je jedan od najbitnijih strateških ciljeva za ovu godinu. Ministarka poljoprivrede kaže da je zadatak povećanje stočnog fonda, pre svega kada je reč o mlečnom govedarstvu.

"Premija je jedna od mera, plašim se da to neće rešiti problem govedarstva. Videćemo da li će od sutra biti više domaćeg mleka na tržištu", kaže Prostran.

On ističe da treba više malih proizvođača sa 1-3 grla uključiti na tržište i podržati.

"Kod nas je cena mleka 150-160 dinara litar u Hrvatskoj oko 145-155 dinara, u Cnoj Gori 190-200 dinara", kaže broker Branislav Jorgić.

"Uloga države je značajna jer bi njene institucije trebalo da provere postoje li monopoli i oligopoli u procesu otkupa i distribucije mlečnih proizvoda", kaže Jorgić, i dodaje da, na primer, danas gotovo da nema mleka u prahu u prodavnicama, te bi država trebalo svojim rezervama da reaguje.

Opširnije u video-prilogu Prve TV:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.