Vesti -

Vujović: Neće biti izuzetaka

Izuzetaka od mera fiskalne konsolidacije ne bi trebalo da bude sem u slučajevima gde je poštovan princip socijalne pravde, kaže ministar finansija Dušan Vujović

Izvor: Tanjug
Podeli

Vujović kaže da razume sve one koji štrajkuju zbog umanjenja plata u javnom sektoru i penzija.

On je pozvao prosvetare, koji štrajkuju zahtevajući da budu izuzeti iz predloženih mera štednje, da sagledaju koliko sati nedeljno rade i na koji način bi mogli dopunskim radom da nadonade najavljeno smanjenje zarada.

"Razumem da je njima teško, ali ako se izuzmu kategorije koje primaju između 40.000 i 60.000 dinara ne bismo imali na čemu da uštedimo", rekao je Vujović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministar je najavio da prave uštede slede i one će se, kaže, naći u budžetu za narednu godinu.

A štedeće se, dodao je, na kupovini dobara i usluga, na smanjenju ili ukidanju nerealnih subvencija, povećanju naknada za tranzit gasa koje su, kako je rekao, bez razloga prepuštane susednim zemljama.

"Učinićemo i veće napore na povećanju prihoda. U poslednja tri meseca prihodi rastu zbog bolje i veće discipline, rastu prihodi od PDV-a", rekao je Vujović i dodao da će se štedeti i rešavanjem statusa preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća.

Ministar je najavio dolazak pregovaračke misije MMF-a u Srbiju, već početkom novembra i kaže:

"Za nas je ta misija veoma važna pošto šalje pozitivan signal investitorima koji žele da ulažu u Srbiju, investitori se veoma interesuju za ulaganje u Srbiju… A sporazum sa MMF-om podržava te procese - nove investicije, nova radna mesta".

Sve to, poručio je Vujović, Srbiju bi trebalo da već naredne godine dovede do ekonomskog oživljavanja, a 2017. i na pitanju ozbiljnog rasta i razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.