Vesić s ambasadorkom Britanije o saradnji u oblasti infrastrukture i transporta

Ministar Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorkom Britanije Šan Maklaud o unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti infarstrukture i transporta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.02.2023.

15:51

Vesić s ambasadorkom Britanije o saradnji u oblasti infrastrukture i transporta
Foto: MGSI/Predrag Mitiæ

Vesić je obavestio ambasadorku da bi uskoro trebalo da bude potpisan sporazum sa Evropskom unijom o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, nakon čega će biti raspisan tender, na kojem su, kako je naveo, dobrodošle i britanske kompanije.

Ministar je precizirao da je taj projekat vredan više od dve milijarde evra, od čega je 600 miliona grant EU, koji je najveći koji je naša zemlja ikada dobila. Ostatak, kako je dodao, finansiraju Evropska investiciona banka i Srbija.

Vesić je je upoznao ambasadorku Maklaud i sa planom, rekonstrukcijom i modernizacijom oko 600 kilometara regionalnih pruga u Srbiji, uz pomoć EU, što su takođe projekti na kojima bi mogle da rade i kompanije iz Velike Britanije ukoliko budu najbolje na tenderu.

Naglasio je da Srbija ogromna sredstva ulaže upravo u obnovu železnice i regionalno povezivanje uopšte.

Kada je reč o zelenoj enegriji i tranziciji, Vesić je rekao da će biti raspisan tender za nabavku 100 punjača za električna vozila koja će biti postavljena duž auto-puta i da su u planu izmene zakona koje će se odnositi na to da svi veliki i javni objekti moraju da imaju sertifikat zelene gradnje.

Ambasadorka Maklaud istakla je da su britanske kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji, upravo u oblasti infarstrukture, transporta, posebno železničkog, kao i u zelenoj tranziciji.

Podvukla je da postoji prostor za saradnju kada su železnice u pitanju i navela da je četiri milijarde funti na raspolaganju Srbiji u okviru Britanske agencije za finansiranje i osiguranje izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: