U Zemunu niče međunarodno pristanište: Kraj radova do nove nautičke sezone

Radovi na Keju oslobođenja u Zemunu počeli su u junu, a Agenciji za upravljanje lukama očekuje se da budu gotovi do marta kada počinje nautička sezona.

Srbija

Izvor: Politika

Ponedeljak, 18.11.2019.

13:58

U Zemunu niče međunarodno pristanište: Kraj radova do nove nautičke sezone
Foto: Depositphotos/Violin

Trenutno su u toku pripremni radovi, a posle pobijanja šipova planirano je raspisivanje javnog poziva za izbor lučkog operatera.

Kada sve bude završeno, ovde će moći da pristaju svi tipovi kruzera koji plove i pristaju na drugim putničkim pristaništima u Srbiji, piše "Politika".

"Izgradnjom pristaništa povećaće se nivo lučkih usluga, broj kruzera koji pristaju u prestonici, a naša zemlja će se približiti evropskim liderima u nautičkom turizmu. Putnički saobraćaj je u porastu od 2015. godine. Na kraju ovogodišne sezone očekuje se rekordnih 1.500 pristajanja kruzera. Samo će u Beogradu biti više od 90.000 turista", napominju u Agenciji.

Buduće pristanište imaće više od 20 šipova, most dužine 50 metara, veliki ponton od 50 metara koji će se kačiti na dva velika dolfina (četiri uvezana šipa).

Pored toga, predviđeno je i da nekoliko pontona bude pričvršćeno na šipove, tako da mogu da se kreću u skladu s vodostajem. Šipovi se pobijaju na dubinu od više od deset metara da bi izdržali silu potiska leda.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika odvijaće se preko čeličnog pontona. Na platou pristana planirano je postavljanje kancelarija kontejnerskog tipa za upravu carine i policije, kazali su iz Agencije.

Projektom nije predviđeno snabdevanje brodova pogonskim gorivom.

Ukupna vrednost izgradnje iznosi 114.202.247,28 dinara. Agencija za upravljanje lukama, kao sufinansijer, izdvojila je 40 miliona dinara, dok je ostatak obezbedilo Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: