Biz - B92.net

U selu Vučkovica gradi se kompleks vredan 30 miliona evra: Knić postaje turistički centar FOTO

Knić -- Najveći turistički potencijali opštine Knić su netaknuta priroda, čist vazduh i fantastična klima i upravo će to biti maksimalno iskorišćeno.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Naime, u selu Vučkovica planirana je izgradnja kompleksa „Sunčev breg“ koji će se prostirati na 30 hektara, a cela investicija vredna je oko 30 miliona evra i to je najveće ulaganje u istoriji ove opštine Šumadijskog okruga.

„Investitori su predložili inicijativu, a mi smo je prihvatili jer će izgradnja tog kompleksa biti od velikog značaja za sve naše stanovnike. Na nama kao lokalnoj samoupravi je da uradimo Plan detaljne regulacije i obezbedimo sve neophodne uslove za investitiore. Konačno će sve naše prednosti koje se zasnivaju na saobraćajnoj dostupnosti, očuvanoj životnoj sredini, bogatom kulturnom nasleđu i tradiciji seoskog i lovnog turizma biti iskorišćene“, izjavio je za Rinu predsednik opštine Knić Srećko Ilić.

Foto: RINA
Foto: RINA

Novom koncepcijom razvoja opštine, izgradnjom jedinstvenog turističkog i poslovnog kompleksa, posetiocima će na raspolaganju biti apartmani, hoteli, pansioni, trgovinski i ugostiteljski objekti, dom za stara lica, centar za rehabilitaciju, etno-muzej, bazeni, akva-park, šetališta i parkinzi.

„Ovakvi kompleksi već postoje širom Evrope, ali je prvi put da se nešto slično gradi u Srbiji. Imaće višestruku namenu i moći će da primi turiste, ali i stara lica kojima je neophodna rehabilitacija i zdravstvena nega. Moći će da budu smešteni u zajedničkom stacionaru, ili da izaberu privatni apartman, a svima će na raspologanju biti svi sadržaji koje kompleks ima. Projekat Sunčev breg je deo nove koncepcije razvoja Knića u turističkom smislu, a očekujemo da prvi radovi krenu na proleće sledeće godine“, kaže Ilić.

Foto: RINA/JP direkcija za urbanizam Kragujevac
Foto: RINA/JP direkcija za urbanizam Kragujevac

Imajući u vidu situaciju sa pandemijom koronavirusa i činjenicu da sve više ljudi želi odmor provesti na seoskom području, izuzetnih prirodnih karakteristika, selo Vučkovica na teritoriji opštine Knić postalo je izuzetno zanimljivo investitorima.

„Kompleks će biti podeljen u dve celine, prva će se prostirati na 22,1 hekatar i obuhvataće već pomenute smeštajne kapacitete za odmor, lečenje, a druga celina podrazumevaće seoski etno turizam, park šumu i ostale sportsko-rekreativne sadržaje. Ono što je jako važno su nova radna mesta koja će dobiti meštani“, naglašava Ilić.

Plan je prošao zakonsku proceduru izrade i sada je u fazi donošenja Odluke o usvajanju, a izrađivač plana je JP Direkcija za urbanizam Kragujevac.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.