"U novembru uvoz struje 40 miliona evra, u decembru očekujemo 90-100 miliona"

Predsednik Srbije ALeksandar Vučić obratio se javnosti nakon završenog sastanka sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Srbija

Izvor: B92.net

Petak, 02.12.2022.

11:49

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIÆ

"Razgovarali smo naročito o podršci u oblasti energetike", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će dobiti ključnu budžetsku podršku od 165 miliona evra do kraja godine.

"EU na veoma konkretan način pomaže zemljama Zapadnog Balkana, a Srbija je dobila najveća i najznačajnija sredstva", istakao je Vučić.

"Na gas na mesečnom nivou po kombinovanin cenama ne trošimo manje od 200 miliona evra, a za struju, samo za uvoz, ne govorim o proizvodnji, između 40 miliona evra u novembru i očekivanih 90-100 miliona evra u decembru. Zato je ovo važna stvar", rekao je predsednik Srbije.

"Takođe smo razgovarali o daljoj diverzifikaciji izvora energije, o tome da dodatne količine gasa nabavimo iz Azerbejdžana, ubrzamo radove na izgradnji interkonektora sa Bugarskom kao i o tome kako da imamo pristup terminalima za tečni gas, o projektima brza pruga BG-Niš gde ćete uskoro videti velike pomake", dodao je.

"Ove godine ćemo imati ubedljivo najveću robnu razmenu sa EU u istoriji. Preći ćemo 40 milijardi evra robne razmene.", rekao je Vučić. U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara Olivera Varhejija potpisano je danas u Beogradu tri sporazuma izmedju Srbije i Evropske unije.

Prvo su ministarka za evrposke integracije Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre potpisali okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu između Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA 3.

Žiofre i ministarka zdravlja Danica Grujičić potpisali su sporazum o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj nezi.

Sporazum o podršći EU Srbiji u upravljanju migracijama, jačanju sistema upravljanja migracijama i kontrole granica potpisali su Žiofre i v.d. šefa Kancelarije međunarodne organizacije za migracije Donatela Bradić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

19 h

Podeli: