Vesti -

Svetska banka: Srbija može da postane globani dobavljač za rude litijuma i bakra

Beograd -- Realizacijom rudarskih projekata "Čukaru Peki" i "Jadar" učešće rudarstva u BDP-u Srbije može sa sadašnjih dva odsto da skoči na pet procenata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/TANJA VALIC
Foto: Tanjug/TANJA VALIC

To je danas kazao predstavnik Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva ocenivši da srpski rudarski sektor ima ogroman potencijal za rast i stvaranje novih radnih mesta u našoj zemlji.

Kada je reč o rudarstvu u Srbiji, kaže Ndegva, Svetska banka vidi da je reč o potencijalu za jačanje ekonomije, ali da bi se ostvario pun potencijal ovog sektora, potrebna je, kaže, velika reforma rudarskog sektora u Srbiji i jaka saradnja između privatnog i javnog sektora.

Ndegva je na Devetoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji rekao da naša zemlja prema istraživanju Svetske banke ima jaku šansu da bude lider i učestvuje u budućnosti Evrope, ali da je, kaže, ključno pitanje da li je Srbija spremna da iskoristi tu priliku.

On smatra da će srpska vlada napraviti dobar korak ako prihvati sugestije Svetske banke koje se tiču i potencijala u rudarskom sektoru ocenjujući da Srbija ima mogućnost da postane globani dobavljač za rude litijuma i bakra. Podsetio je da oko 35 kompanija trenutno ima 130 projakta u sektoru rudarstva u našoj zemlji uz ocenu da je Srbija privlačna destinacija za rudarske kompanije.

"Procenjujemo da će dva istraživačka projekata, Čukaru Peki i Jadar proširiti sa dva na pet procenata učešća rudarstva u BDP-u. Da bi se iskoristio taj potencijal postoji potreba za upravljanjem u rudarskom sektoru", rekao je Ndegva je podsetio i da je Svetska banka uradila studiju rudarskog sektora u našoj zemlji, navodeći da u poslednje dve decenije nisu u našoj zemlji otvoreni veći rudnici te da se nije odmaklo mnogo od istraživanja ka eksploataciji.

Vladi Srbije preporučio je da razvije nacionalnu viziju za rudarstvo u Srbiju u okviru kako bi se ohrabrilo rudarstvo u našoj zemlji a u svetlu novih otkrića rudnih bogatstava.

"I to će staviti Srbiju na novu poziciju. Ta prilika iziskuje saradnju privatnog i javnog sektora. Važno je za vladu da radi u tešnje u sprezi sa privatnim sektorom", kazao je Ndegva i dodao da je kada je reč o rudarenju važno uključiti lokalne zajednice. Uglavnom, kako je primetio, tamo gde se otvaraju rudnici, lokalna infrastruktura nije razvijena, pa je to prilika da se privatne rudarske kompanije i država udruže da zajedno finansiraju izgradnju puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.