Vesti -

Srpske pijace u delikatnoj situaciji, evo zbog čega

Pijačarstvo u Srbiji je u veoma delikatnom položaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/michaelpuche
Ilustracija: Depositphotos/michaelpuche

Do toga je došlo zbog promene načina razmišljanja kupaca, promena tokova robe i usluga i zbog toga postoji veliki izazov kako da pijačarstvo opstane i u kakvoj formi, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde je održana svečana sednica Poslovnog udruženja Pijace Srbije povodom 20 godina rada, kao i tematska rasprava "Pijaca novog doba".

Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti PKS Dalibor Joknić je istakao da je želja da se zajedno sa nadležnim ministarstvima napravi okvir da pijace budu bolje mesto za građane i da opstanu na tržištu kao jedan od kanala prodaje robe.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja Pijace Srbije Savo Duvnjak je naveo da je promet na pijacama prošle godine bio veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu u tekućim cenama, ali da to ne znači da je promet realno rastao jer su cene proizvoda u tom periodu bile veće za više od 30 odsto.

"Pijace danas imaju oko 16 odsto tržišnog udela u ukupnom prometu u prodaji poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Srbije, što je trend koji pada u odnosu na poslednjih desetak godina“, rekao je on i dodao da je nekada trećina poljoprivredne proizvodnje plasirana na pijacama.

Ovakva situacija je, prema njegovim rečima, i očekivana, jer se pijace suočavaju sa sve izraženijom konkurencijom, prevenstveno supermarketa i megamarketa, a u novije vreme i novim oblicima trgovine kao što je elektronska trgovina, dostava na kućnu adresu i slično.

Duvnjak je naveo i da je na pijacama sve manje poljoprivrednih proizvođača i da su zakupci sve stariji, pa je njihova prosečna starost 57 godina.

"Radimo kako bismo poljoprivredne proizvođače stimulisali da ih bude više i danas ćemo pokrenuti inicijativu da se stopa PDV-a za naplatu pijačnih usluga neposrednim poljoprivrednim proizvođačima koji prodaju svoje proizvode smanji sa 20 na 10 odsto“, rekao je Duvnjak.

Pomoćnik ministra za trgovinu Žarko Malinović je naveo da se rad na izmeni zakona o trgovini privodi kraju i ukazao da je legalan rad na pijaci nešto sasvim drugo od onoga kada se pod maskom organizacije raznih događaja pravi hibridna pijaca.

"Jedinice lokalne samouprave prave te hibridne pijace i ovim problemom se između bavi zakon kojim pripremamo. Skinućemo deo nadležnosti koji je ranije poveravan lokalnim samoupravama jer je neprirodno da neki nivo državne vlasti sam sebi konkuriše pa gradske pijace imaju nelegalnog konkurenta u hibidnoj pijaci“, rekao je Malinović.

Prema njegovim rečima, cilj je da se malim proizvođačima omogući da kroz pijacu imaju kanal prodaje svojih proizvoda, kao i da se građanima pruži komunalna usluga koju obezbeđuju pijace.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.