Vesti -

Srpska avio-kompanija će prva u svetu koristiti Erbasovu tehnologiju

Er Srbija je potpisala danas u Istanbulu sa kompanijama Erbas i Navblu ugovor o nabavci dva napredna softverska rešenja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/todordinchev
Ilustracija: Depositphotos/todordinchev

Ona će značajno doprineti uštedi goriva za avione i emisiji ugljen-dioksida, pa će Er Srbija biti prva kompanija koja će koristiti tu tehnologiju.

Ugovor je potpisan na Godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (AGM IATA), koja se održava u Istanbulu od 4. do 6. juna, objavila je Er Srbija na svom LinkedIn profilu.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek izjavio je da Er Srbija već godinama pokreće različite inicijative u cilju smanjenja emisije ugljenika.

"Izuzetno smo zadovoljni što smo na najvažnijem ovogodišnjem skupu za avio-industriju, ovde u Istanbulu postigli dogovor sa Erbasom, globalnim liderom u ovoj oblasti, za nabavku dva moderna softverska rešenja koja će nam biti od velike pomoći pri smanjenju emisije ugljenika, ali i za smanjenje troškova poslovanja", rekao je Marek.

Programi Descent Profile Optimizer (DPO) i IDLE Factor Optimizer (IFO) koje su razvili Erbas i Navblu rade istovremeno, a njihov zadatak je da smanje potrošnju goriva u avionu na najmanju moguću meru i time značajno smanje emisiju ugljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.