"Srbija izvozi robote u svet"

Ana Brnabić izjavila je danas u Požegi da će u tom gradu od Tehničke škole napraviti regionalni centar za obuku i obradu na CNC mašinama.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.01.2023.

18:39

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIÆ/ bg

"To je nešto što je najdeficitarnije i što se najviše traži. To će nam omogućiti da dovedemo nove investitore i omogućiti da naši ljudi rade na mnogo bolje plaćenim radnim mestima", poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom posete Požegi.

Ona je naglasila da je Vlada, do sada, u Tehničku školu uložila 620 hiljada evra u prvoj fazi koja je završena, dok će u drugoj fazi biti uloženo joši 1,7 miliona evra, od čega će 1,1 miliona evra biti ulaganje u građevinske radove i 520 hiljada u opremu.

"Sve to počelo je saradnjom "Inmold-a" i Tehničke škole. Mi, kao Vlada, dodatno ulažemo i podižemo kako bi razvoj bio brži i kvalitetniji", rekla je premijerka.

Dodala je da će razmatrati dodatno ulaganje u Tehničku školu i Gimnaziju, kao i u ceo obrazovni sistem u Požegi, naglasivši da je to ono što privreda prepoznaje kao značajno da bi se oni brže razvijali.

"Danas zaista sa ponosom mogu da kažem da mi iz Požege, iz "Inmolda" izvozimo robote u svet. To je pokazatelj onoga što Srbije može, koliko zna i vredi, a Vlada Srbije će biti tu da dodatno pomogne da bi razvoj išao još brže", naglasila je premijerka.

Ona je istakla da je ovo važna godina za Požegu, zato što se završava auto-put za Požegu, a kada dođe auto-put, kaže, sve će biti brže i lakše.

"Biće više dodatnih investicija, zato je jako važno da dodatno investiramo u naše kompanije kao što su "Budimka" ili "Inmold", sa kojom takođe imamo sastanak sledeće nedelje u Beogradu sa Fondom za razvoj. To je važno za sve ljude u zlatiborskom okrugu zato što će vam biti lakše da plasirate svoje proizvode", rekla je premijerka.

Ona je poručila građanima Požege da mogu da računaju na pomoć vlade, a da se nada da će doći ponovo da vidi šta se uradilo. Takođe, kaže, veruje da će ove godine doći sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da otvore auto-put. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas u Požegi da će Vlada Srbije uvesti sistem e-Agrar kako bi olakšala prijavu za subvenicije, ali i kako bi bolje kontrolisala subvencije koje daje.

Ona je, takođe, istakla da subvencije za poljoprovredne proizvođače nikada u istori nisu bile veće i da će Vlada Srbije učiniti sve da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, ali da ne može da im garantuje cene.

"Uvešćemo sistem e-Agrar kako olakšali prijavu za subvenicije ali i kako bi bolje iskontrolisali subvencije koje dajemo, zato što budžet za subvencije za poljoprivredne proizvođače za agrar i stočarstvo zaista nikada u istoriji Srbije nije bio veći. Razumem da treba bolje da targetiramo te subvencije i e-Agrar će nam pomoći u tome", istakla je premijerka tokom posete Požegi.

Ona je rekla i da se tokom 2022. dva puta susrela sa proizvođačima mleka i da će se ponovo uključiti u razgovore sa njima, ako to bude potrebno.

"Rešavali smo probleme, moramo da povećamo stočni fond, ali svakako, kao ni u bilo čemu drugome, mi nikome ne možemo da garantujemo cene, kao što nismo mogli ni malinarima", poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da nijedna zemlja na svetu ne može stalno da povećava premiju, i da je zato važno da se dobro targetiraju subvencije, da proizvođačima bude lakše i da im bude smanjen rizik proizvodnje.

"Mi smo i dalje zemlja koja je proizvođač mleka. To nije mnogo zemalja na evropskom kontinentu i tu poziciju treba da čuvamo i branimo, ali ne može država da preuzmemo sav rizik proizvodnje na sebe", istakla je premijerka.

Dodala je da će razgovarati sa ministarkom za poljoprivredu da vide šta još Vlada može da uradi za poljoprovredne proizvođače.

"Svaki put kada je trebalo da pomognemo, mi smo izašli i pomogli, ali ajde da vidimo šta možemo da uradimo sada. Budžet nije rupa bez dna, nije nešto što možete samo da vadite i dajete, a budžet za subvencije zaista nikada nije bio veći nego 2023. i stalno ga povećavamo", poručila je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: