"Sada 788,5 miliona evra, verujem da će biti milijarda"

Srbija je prošle godine imala maksimalni nivo razmene sa Grčkom – 788,5 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92.net

Utorak, 28.03.2023.

12:20

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ/ bg

To je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

"Prošle godine smo imali maksimalni nivo razmene Srbije i Grčke - 788,5 miliona evra. Verujem da ćemo ove godine biti na milijardu. Razmena roba i usluga je na 1,466 milijardi evra", obavestio je Vučić.

Vučić je istakao i da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grčku na godišnje odmore i to ne samo na sever, već značajan deo ide u Atinu, na Peloponez, Krit i na ostrva. On je dodao i da Srbija želi da privuče u zemlju i veći broj turista iz Grčke, kao i da razvija saradnju u drugim sferama.

Dvoje lidera su razgovarala i o infrastrukturnom, kao i o energetskom povezivanju.

"Upoznao sam je šta gradimo kroz Srbiju, brzu prugu do Mađarske, počinjemo da radimo brzu prugu do Niša i kasnije do granice sa Severnom Makedonijom. Srbija je pokazala zainteresovanost za kupovinu tečnog gasa u Aleksandropolisu. Verujem da možemo da dobijemo novi talas grčkih investitora. Verujem da možemo da ih privučemo. Rekao sam predsednici da je Srbija privukla više od 62% SDI na Zapandom Balkanu", rekao je Vučić.

Obavestio je da je naša stopa javnog duga je niska, da nemamo nikakavih strkturalnih problema i da nije problema sa Prištinom i rata u Ukrajini već bismo imali investicioni rejting.

"U ovom trenutnu imamo 520 miliona kubnih metara gasa i one rastu. Imamo dozvolu da još 100 miliona napunimo u Banatskom dvoru, tako da ćemo obezbediti rezerve za zimu od preko 700 miliona kubnih metara. Ali nikada niste sigurni. Zato smo razgovarali sa grčkim partnerima – 3-3,5 miliona dnevno bismo mogli da uvozimo iz Aleksandropolisa ako završimo interkonektor. Verujem da ćemo u oktobru završiti izgradnju interkonektora sa Bugarskom. Od septembra, posle 41 godine, biće elektrana B3 u Kostolcu - imaćemo stabilnije snabdevanje električnom energijom", izjavio je Vučić odgovarajući na pitanja medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: