Raspisan konkurs za besplatne banje za penzionere: Ovo su uslovi

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je Oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2024. godinu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2024.

16:14

Raspisan konkurs za besplatne banje za penzionere: Ovo su uslovi
Foto: shutterstock, fizkes

Kako se navodi u saopštenju, prijave na oglas se podnose od 9. januara, zaključno sa 25. januarom 2024. godine.

Pravo na 10-dnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija je penzija do 39.850 dinara.

Potrebno je i da korisnici osim penzije nemaju druga lična primanja i da nisu koristili rehabilitaciju, počev od oglasa za 2020. godinu.

U saopštenu PIO fonda se dodaje i da pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva, a pod uslovom da je zbir tih penzija do 39.850 dinara.

Ističe se da se uz prijavu podnosi i penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva, popunjena izjava na propisanom obrascu, gde želi da se koristi rehabilitacija, kao i to da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja i da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u poslednje četiri godine.

Potrebno je da korisnik podnese i izjavu da se ovlašćuje PIO fond da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju, kao i raspoloživu medicinsku dokumentaciju ukoliko je korisnik poseduje, ali da ona nije obavezna.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale PIO fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Naglašava se da korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije te pokrajine, prijave podnose najbližoj filijali PIO fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Rang lista penzionera koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju objavljuje se 24 radnog dana od dana isteka oglasa, a na rang listu se može podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli.

Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, koju objavljuju na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija - Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost", Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

17 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

14 h

Podeli: