Srbija

Utorak, 14.03.2023.

08:00

Počinju prijave za penzionerske kartice

Prijava za penzionerske preko kojih će korisnici sakupljati bodove i ostvarivati pogodnosti počinju 15. marta, a korišćenje biće omogućeno od 1. oktobra.

Izvor: B92.net

Počinju prijave za penzionerske kartice
Foto: shutterstock, Prostock-studio

Ove kartice će moći da koriste korisnici penzije, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju, te invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili Fondu. Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i pojedine ugrožene grupe.

Korišćenjem penzionerske kartice prilikom plaćanja roba i usluga, korisnici će dobijati bodove. Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Pročitajte još: Za 500 dinara jedan bod: Evo kako će funkcionisati penzionerske kartice

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je građane da se prijave za penzionerkse kartice.

"Od 15. marta krećemo i veliku kampanju i krećemo sa prijavom penzionera. Svako ko se prijavi za karticu imaće popuste u prodavnicama, u salonima, i tako će ne samo štedeti, već će ostvariti dodatni prihod kako bi im ostalo više novca za unučiće i decu", rekao je Mali.

Pročitajte još: Mali: Dodatno dvocifreno povećanje penzija, prijave za kartice 15. marta

On je dodao da je ovo samo mali deo politike prema penzionerima, i podsetio na najavu predsednika Vučića o dvocifrenom dodatnom povećanju penzija.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatno dvocifreno povećanje penzija. Danas su penzije sigurne i rastu. Već smo imali najveće procentualno povećanje penzija, a imali smo povećanja i 2021. i 2020. godine, kao i jednokratne pomoći tokom pandemije. Samo ove godine smo dali 20.000 dinara penzionerima. Očekujemo da će penzije biti 20,8 odsto dodatno veće", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: