Vesti -

Orbović: Dinkić ispao mnogo bolji

Novi Sad -- Ljubisav Orbović smatra da Zakon o radu treba da se piše ispočetka, ali uz adekvatnu komunikaciju između vlade, radnika i poslodavaca, koja je izostala.

Izvor: Tanjug, RTV
Podeli

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je, učestvujući u programu RTV Vojvodine, da sindikati očekuju novu sednicu Socijalno- ekonomskog saveta i formiranje radne grupe koja bi u kratkom roku pripremila novi zakonski predlog.

"Nećemo da budemo kočničari, nije nam to cilj, već da dođemo do rešenja kojima će sve tri strane biti pođednako zadovoljne, ili nezadovoljne", rekao je Orbović,

On je poručio je i da će sindikati insistirati na smeni ministra privrede Saše Radulovića, koji njegovu ostavku traže, ne samo zbog zakona o radu, već i "i zbog drugih predloženih zakona i odnosu prema privredi".

"Verujte da je Mlađan Dinkić ispao mnogo dobar minisitar u poređenju sa ovim. Radulović je potpuno zaustavio privredu", rekao je Orbović.

Na pitanje postoji li odgovornost Ministarstva za rad koje je pisalo izmene zakona o radu, Orbović je kazao da ona postoji, ali nije objasnio zbog čega sindikati izostavljaju to ministartstvo u kritikama i pozivima na odgovornost.

Orbović je rekao i da nije sporno da se i sindikati zalažu za reforme javnih preduzeća, ali da smatraju da nije potrebno da zbog toga neki ostanu bez posla jer, kako je naveo, da postoj ivišak zaposlenih onda ne bi bilo stalnih zapošljavanja u tim preduzećima.

"Mi želimo da razgovaramo i da tražimo kompromisno rešenje između radnika, vlade i poslodavaca", rekao je on, dodavši da je za nastavak pregovora platforma sindikata postojeći Zakon o radu.

Orbović je podsetio da je danas održan sindikalni protest kao upozorenje da se ubuduće zakoni ne pripremaju i ne donose bez učešća zainteresovanih predstavnika, a u ovom slučaju reprezentativnih sindikata.

On je najavio i da će iz istog razloga i sutra u Beogradu biti održan ulični protest na kojem očekuje nekoliko hiljada učesnika.

"To će biti prilika da se ponovo izrazi naše nezadovoljstvo i zahtev za smenu ministra Saše Radulovića, jer nije ništa uradio za privredu Srbije, nego ju je potpuno blokirao", istakao je Orbović.

Komentarišući današnju odluku Svetske banke da zbog stopiranja reformi odloži dodelu kredita Srbiji za tranzicioni fond koji bi koristili upravo radnici, on je ocenio da "dobijanje kredita nije neki veliki potez, jer kredit mora da se vrati uz određene kamate, što nije dobro za ovu zemlju".

"To je ucena... Mi ne govorimo da te zakone ne treba menjati, već da se ne mogu menjati samo na uštrb zaposlenih. A ovi zakoni ne daju bolja rešenja, već smanjuju u potpunosti prava zaposlenih", smatra Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.