Vesti -

"Nigde se metro ne gradi u gusto naseljenim delovima"

Beograd -- Metro se nigde u svetu ne gradi u gusto naseljenim delovima grada, već tamo gde postoji potencijal za razvoj, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Nigde u svetu se metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada, već tamo gde postoji mogućnost razvoja i izgradnje stambeno-poslovnih prostora. U Makiškom polju postoji 640 hektara koji se 'otvaraju' za razvoj grada, što je šest puta veća površina od Beograda na vodi", rekao je Mali, saopštila je gradska uprava Beograda.

On je dodao da je metro "pokretački projekat koji razvija delove grada koji do tog trenutka nisu bili razvijeni, a koncipiran je tako da pokriva najopterećeniji saobraćajni pravac u gradu".

Prema njegovim rečima najopterećeniji deo Beograda je Sajam, preko kojeg prolaze svi koji dolaze iz pravca Banovog brda, Čukarice, sa Ibarske magistrale i dodao da svi oni prolaze "pored Beograda na vodi i centra grada, sve do Pančevačkog mosta i Mirijeva".

Mali je najavio da će prva linija metroa početi da se gradi 2020. godine, a da se trenutno radi "fizibiliti studija" koja bi trebalo da bude završena do septembra, a radi je francuska kompanija "Ežis".

"Fizibiliti studija bi trebalo da se radi paralelno sa glavnim projektom 2019. godine, a nakon toga bi usledio odabir izvođača radova i početak izgradnje", rekao je Mali.

On je dodao da će se posle završetka izgradnje prve linije odmah pristupiti gradnji druge. "Potom krećemo sa izgradnjom druge linije, od Ustaničke preko Savskog mosta do Zemuna", rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.