Vesti -

MMF: Višak u prosveti i zdravstvu

Beograd -- Ideja o racionalizaciji državne uprave potekla je od Vlade Srbije a ne od samog MMF-a, a odgovorni treba da predlože kako bi reforma mogla da se sprovede.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je izjavio šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik, navodeći da se MMF-u ta ideja učinila dobrom i da je zbog toga prihvaćena bez oklevanja.

Pokazalo se kasnije, međutim, da ideja nije bila dobro implementirana u praksi.

Lisovolik je pokazao na primeru Poreske uprave kako to treba da funkcioniše. Prema njegovim rečima, uočeno je da je uplata zdravstvenog osiguranja za zaposlene bila redovnija, od uplate doprinosa za PIO u proteklom periodu. Kada je to uočeno, u Poreskoj upravi angažovan je savetnika MMF-a koji treba da utvrdi interne procedure ali i da se uvede sistem da se na jednom računu (i bez papirologije) svi ti doprinosi evidentiraju i uplaćuju. Ovo je urađeno u Makedoniji, nakon čega se naplata doprinosa značajno ubrzala a poboljšan je i unapredjen način sistem kontrole "neplatiša" od strane poreznika.

Za MMF, kada se već radi o racionalizaciji u javnom sektoru, veoma je važno da se ona sprovede u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, gde prema procenama te institucije ima više zaposlenih nego što je neophodno, rekao je Lisovolik.

On je naveo da najveći izazovi u modernizaciji javnog sektora i dalje ostaju povećanje njegove efikasnosti i smanjenje troškova i ocenio ‚‚da bi se to postiglo potrebno je naći način kako da on bude produktivniji i kako da se uvede bolji menadžment“.

Šef kancelarije MMF u Srbiji ukazao je da "u Srbiji ljudi koji su odgovorni treba da predlože načine na koje treba sprovesti reforme u javnom sektoru"

"U periodu smo kada su primanja zamrznuta u javnom sektoru, što je jako nepopularno i treba da pribegnemo nekim pametnijim reformama, što predstavlja veliki izazov", kazao je

Lisovolik i naglasio da je smanjenje zaposlenih, racionalizacija i stvaranje šansi za upošljavanje profesionalnih kadrova pravi put do poboljšanja kvaliteta usluga u javnom sektoru.

On je naveo da u modernizaciji javnog sektora ne treba potcenjivati moć IT tehnologije, jer moderna državna uprava podrazumeva dobru elektronsku komunikaciju između državnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.